Britt met haar twee kampioenspony's
Britt met haar twee kampioenspony's Foto: Job schepers

Zelfs regen houdt Britt Kikkert niet binnen

De pas negen jaar oude Britt Kikkert werd begin deze maand Nederlands kampioen dressuur. Hoog tijd om om eens even een bezoekje te brengen bij haar thuis in De Cocksdorp.

Als de redactie een kijkje komt nemen is Britt druk bezig met haar huiswerk. De scholen zijn gesloten, maar dat betekent niet dat school stilligt. Britt heeft er zin in en eigenlijk komt de krant niet erg gelegen. Maar als ze achter haar laptop vandaan is gekomen, heeft ze er duidelijk zin in. Ze vertelt volop over haar pony's Himmeren's Goudtopaas en Allstar Texel. "De meeste mensen uit mijn klas hebben niet eens een eigen pony, ik heb er twee. Maar dat komt ook omdat mijn opa paarden fokt. Het is een echte paardenfamilie, want mijn moeder (Eva van der Linde red.) is ook heel goed in paardrijden", vertelt ze.


Ondanks haar jonge leeftijd, komt Britt volwassen over. Ze denkt na over wat ze zegt en straalt plezier uit. "Toen ik twee was zat ik al voor het eerst op een pony. Er is niets leukers dan paardrijden. Heel vaak doe ik dat met mijn moeder, maar ik heb ook les aan de overkant, maar dat ligt nu ook stil. Gelukkig hebben we mijn pony's bij huis, dus ik kan iedere dag oefenen. Op Allstar heb ik vandaag al gereden, misschien dat Goudtopaas vrij heeft, dat weet ik nog niet. Als ze in de wei staat gaat ze ook rennen, ze vindt het leuk als ik kom rijden."


Het paardrijden lijkt echt een moeder-dochterding, maar dat is volgens Britt niet zo. "Mijn vader (Melvin Kikkert red.) rijdt niet, maar hij gaat mee naar alle wedstrijden en hij doet vaak het af-voeren aan het einde van de dag. Hij helpt heel veel." Nu Britt net als alle kinderen thuiszit heeft ze nog meer tijd voor haar pony's. "Dat is wel fijn. In de uren die over zijn ga ik graag rijden in het bos bijvoorbeeld. Als het regent wil mijn moeder er soms niet op uit, ik wel. Het maakt mij niet uit of het regent."

Britt doet zowel aan dressuur als springen, maar haar voorkeur gaat uit naar het eerste. Britt werd met haar Himmeren’s Goudtopaas Nederlands kampioen in de klasse L1, cat AB. Daarnaast werd ze reserve-kampioen in de klasse B cat. C. "Mijn moeder is nog nooit Nederlands kampioen geworden, daar maken we samen wel grapjes over. Maar ik leer heel veel van haar hoor. Dressuur vind ik leuker, omdat dat veel meer op oefenen aankomt dan springen. Je kunt alleen Nederlands kampioen worden door heel veel te trainen."

Wereldkampioen

Hoewel ze pas net Nederlands kampioen is, durft de inwoonster van De Cocksdorp hardop te dromen. "Het mooiste zou natuurlijk zijn om ooit wereldkampioen te worden op een paard. Maar je mag pas vanaf je twaalfde op een paard, dus ik moet nog even wachten."

Voorlopig mag ze nog nagenieten van haar knappe prestatie door Nederlands kampioen te worden in Ermelo. "We hebben het gevierd op school. Iedereen was trots. Ik ben wel blij dat de school toen nog open was. Ik hoop dat ik snel weer wedstrijden mag rijden. Want trainen is leuk, maar de wedstrijden zijn het mooist natuurlijk."Na het interview gaan we naar de stallen om de pony's op te zoeken. Speciaal voor de foto wordt de kampioensdeken omgedaan en ook de linten en medailles worden tevoorschijn getoverd. Het hoofdstel van 'Topaas' is er één versierd met prachtige sierstenen, betaald van Britts eigen verdiende prijzengeld. Het kan bijna niet anders of we gaan nog veel van deze kampioene horen.