Kotters zee op voor voedsel

De Nederlandse kottervloot heeft van haar productenorganisatie het advies gekregen om de komende tijd te blijven vissen.

"De mensen moeten blijven eten", aldus een mail die de kotters van hun overkoepelende organisatie krijgen. De kottervloot heeft het verzoek gekregen om exclusievere soorten zoals grote tong, tarbot en griet voorlopig even te mijden. "Schol, kleinere tong, kleinere tarbot en kleinere griet, garnalen en Noorse kreeft (in overleg met de afnemer) kunnen gewoon worden aangevoerd."

Volgens de CVO-PO is de markt voor diepvriesproducten (schol/garnalen) vooralsnog stabiel. "De grenzen naar de export/verwerkingslanden zijn open en de verwachting is nu dat dit ook zo blijft." De vloot krijgt wel het verzoek om vrijdag al zoveel mogelijk in de loop van de middag binnen te komen.

"We zullen de situatie van dag tot dag in de gaten houden en in nauw contact blijven staan met de handel, verwerking en afslagen. Ook zullen we onderzoeken of er financiƫle steun van de overheid te verkrijgen is voor de visserijketen om Europa van gezonde voeding uit zee te kunnen blijven voorzien."