Het parkeervignet is een van de inkomstenbronnen.
Het parkeervignet is een van de inkomstenbronnen. Foto: Jeroen van Hattum

Kijken naar toekomst financiën

De gemeente kan het vooralsnog aan om de eerste klappen van het corona-virus op te vangen, maar het wordt op termijn wel spannend. Vooral als de toeristen voor langere tijd zouden wegblijven.

De gemeente heeft als toeristeneiland mede dankzij de toeristenbelasting en het parkeervignet twee belangrijke inkomstenbronnen die een hoop reguliere gemeenten niet hebben. Volgens de huidige begroting verwachtte het gemeentebestuur dit jaar op basis van de toeristenbelasting een bedrag van €7.763.363,- te kunnen innen en een bedrag van €4.351.000,- (inclusief vergunningen en boetes) voor het parkeervignet. Daar moet wel meteen bij worden aangetekend dat de gemeente ook de nodige kosten heeft aan de aanwezigheid van veel toeristen.


Mede dankzij de extra inkomsten heeft Texel in de loop der jaren kunnen investeren in nieuwbouw zoals de nieuwe TXL sporthal, de renovatie van Molenkoog, de vernieuwbouw van de OSG, het nieuwe gemeentehuis en al wat langer geleden het PHH-gebouw. Op komst zijn het nieuwe Onderwijscentrum, de renovatie van de Postweg/Nieuwlanderweg en de realisatie van het nieuwe cultuurhuis in Den Burg dat in de planning zit.


Het voert één week na het deels platleggen van Nederland om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan uiteraard te ver om al uitspraken te doen over de toekomst. De gemeente zit financieel goed bij kas om de eerste klappen op te vangen (er zit een paar miljoen in de algemene reserves) en de gemeente is daardoor in staat om Texelaars tegemoet te komen met uitstel van de betaling van gemeentelijke lasten. En dat doet de gemeente dan ook.


De toeristenbelasting en het parkeervignet zijn in goede tijden twee 'staande zeiltjes' voor de gemeente (de toerist krijgt er ook het nodige voor terug), maar het maakt de gemeente op termijn ook kwetsbaar. In november zou het 'onbestaanbaar' zijn dat de toeristenstroom naar Texel zou opdrogen, nu is het opeens realiteit. Het zou verstandig zijn de blik nu ook al naar de toekomst te richten om te voorkomen dat Texel op termijn een paar extra klappen krijgt als het lang gaat duren voor de toeristenstromen weer op peil zijn.