VVV roept op tot

coulance naar gast

“Investeringen in de gastrelatie die je nu doet, kunnen later veel opleveren.” Een oproep van VVV-directeur Frank Spooren aan eigenaren en verhuurders van toeristische accommodatie om zoveel mogelijk coulance te tonen naar huurders die willen annuleren of omboeken.


Het zijn bizarre tijden. Koortsachtige drukte bij de VVV, zoals ook de centrales bij vakantieparken, hotels en bemiddelingsbureaus en anderen worden overspoeld met vragen. Veel omboekingen en annuleringen en hoegenaamd geen last minute boekingen.


Spooren: “Wij merken niets van een zogenaamde hausse aan toerisme naar Texel. Ter illustratie: de meest bezochte pagina’s op onze website zijn het live blog over corona en antwoorden op veel gestelde vragen (FAQ) in de verschillende taalversies. We krijgen veel vragen, van gasten én van ondernemers. “Vertel ons wat de situatie is en hoe moet ik daar zo goed mogelijk mee omgaan? Ook goed om te weten is dat we sinds zondagavond gestopt zijn met elke vorm van promotie. We realiseren ons dat dat in deze tijd niet aan de orde moet zijn.”

Landelijk protocol

“Als VVV gaan we in samenspraak met partners gemeente, TESO en TOP mee in het landelijk protocol. Dat stelt: op dit moment is er geen reisverbod. Wij kunnen mensen dus niet de toegang tot ons eiland ontzeggen. Uiteindelijk is het aan elke ondernemer om daarin de verantwoordelijkheid te nemen die zoveel mogelijk bij hem of haar past.

Omboeken

We zijn blij dat veel ondernemers zich bij het omboeken flexibel tonen. Annuleren ligt wat moeilijker. Dit is een extreem uitzonderlijke situatie. Je kijkt naar wat de wet voorschrijft en naar juridische aspecten. De beslissing over de mate van coulance ligt bij de ondernemer, niet bij het VVV. We hebben bij ondernemers geïnventariseerd hoe zij daarin staan. En in die gesprekken geadviseerd dat een goede relatie met een gast heel waardevol is. En dat nu wat toegeven op de langere termijn heel waardevol kan zijn.

Recht op eigen keuzes

Anderzijds moet je ook beseffen dat ondernemers kosten maken en inkomsten nodig hebben. Ik wil daarover geen oordeel vellen. De mate van coulance verschilt per situatie, de ondernemer heeft het recht daarin eigen keuzes te maken. Wij kunnen alleen adviseren.

Ik ben desalniettemin aangenaam verrast. Er is veel begrip, zowel van onze gasten als ondernemers. En dat sterkt me dat we als Texel samen deze situatie ook weer zullen overwinnen."