Ongekend: tafeltjes in Catharinahoeve die  leeg zijn. Ook horeca-ondernemer Joost Hoogenbosch moest zijn zaken sluiten.
Ongekend: tafeltjes in Catharinahoeve die leeg zijn. Ook horeca-ondernemer Joost Hoogenbosch moest zijn zaken sluiten. Foto: Catharinahoeve

Leeg restaurant en pannenkoeken aan huis

Horeca-ondernemers hebben hun zaken zondagavond moeten sluiten. Een besluit met een enorme impact. Enkele ondernemers reageren met het bezorgen van snacks en maaltijden aan huis.


De Kikkertstraat in De Cocksdorp biedt een verlaten aanblik. "Het is gewoon bizar stil", vertelt Bas Vogel van Eethuus van het Wad. Al vóór zondag bekend werd dat de horeca moest sluiten had hij besloten dat zijn restaurant dicht zou gaan. "Met die onzekerheid schiet je immers ook niets op." Ook zijn Hotel Het Anker sloot de deuren.

Lijdzaam afwachten doet hij niet. "Als het zo niet gaat, dan maar op een ander manier." Sinds dinsdag bezorgt hij daarom pannenkoeken bij de mensen thuis, er is keus uit vele soorten. De ondernemer zit niet bij de pakken neer: "Ook hier komen we wel weer overheen."

Het Cafeetje

Marijn de Wolf (foto onder) van Het Cafeetje in Oosterend bezorgt sinds donderdag friet, snacks en maaltijden aan huis. Dinsdag bracht hij in Oosterend en omgeving bestelkaarten rond, van donderdag tot en met zondag wordt het eten bezorgd. "Veel respons, op Facebook en op straat. Ik ben nu met webjongens in de weer om de menukaart online te krijgen en te zorgen dat het eten via de mail kan worden besteld, dat het wordt bezorgd en dat via Ideal kan worden betaald.”

“We gaan ervoor. Ik weet natuurlijk niet wat de toekomst brengt. Misschien dat we het na deze crisis wel blijven doen. Als is het maar om mensen die wat minder mobiel zijn, van dienst te zijn.”

Ook Eetcafé De Rog aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp begon met een afhaalservice en het bezorgen van maaltijden.

“Matig. Maar gezondheid gaat boven een paar kwartjes”, relativeert Jan Stolk van Parkstraat Eten en Drinken. Het cafetaria is dicht. “Maar je mag bij ons wel afhalen. Bedrijven zoals wij die altijd al een vergunning hadden, mogen dat blijven doen. Maar dat zijn hier maar héél weinig adressen. Je kunt hier terecht voor snacks, dagschotels en dat soort dingen. We hebben voor de veiligheid zoveel mogelijk maatregelen getroffen. Handschoenen aan, afstand houden en noem maar op. Bezorgen doen we niet, daar hebben we het personeel niet voor. Het geeft ook best veel gedoe. Alleen al het afrekenen.”

Catharinahoeve

Een onwerkelijke situatie, horecabedrijven die allemaal dicht zijn. Zoals restaurant Catharinahoeve, Gastropaviljoen XV (jaarrond open) en Strandpaviljoen Vijftien (seizoen).

Eigenaar Joost Hoogenbosch: "We hebben net een grote verbouwing achter de rug, de speeltuin vernieuwd en Strandpaviljoen Vijftien opgebouwd. We hebben veel kosten gemaakt. En nu dit. Een slechtere tijd voor Pasen en de Duitse vakantie is er voor de horeca niet te bedenken. Ik verwacht niet dat we op 6 april open kunnen, het zou me zelfs niet verbazen als we tot 1 juni dicht moeten blijven." Hij staat in nauw contact met de bank. "Ze doen hun uiterste best." Naar zijn medewerkers: “Een dikke duim hoe jullie hiermee omgaan en bedankt voor het vertrouwen.” De ondernemer doet een oproep aan iedereen: “Mensen wees gewaarschuwd en volg de richtlijnen op! Ze zijn zo verschrikkelijk belangrijk om het virus in te dammen. Hoe eerder we dit gezamenlijk met elkaar flikken, des te eerder kunnen we ook weer allemaal genieten op het strand (…)”

Afbeelding