Paulien Stol thuis aan het werk met Sophie, Youri en Estelle Eelman.
Paulien Stol thuis aan het werk met Sophie, Youri en Estelle Eelman. Foto: Marco Eelman

"Het is wel net alsof je een beetje met je ziel onder de arm loopt"

Het voelt raar voor de leerkrachten van de Vliekotter in Oosterend. Zelf zijn ze bij toerbeurt aanwezig op school, maar de klassen zijn leeg. De kinderen zijn allemaal thuis aan het werk.

Met behulp van doorgestuurde foto's en chats en appberichten houden de leerkrachten, de kinderen en ouders contact met elkaar, maar op school is het stil. "Het is wel net of je een beetje met je ziel onder je arm loopt", zegt teamleider Floor Daemen. Steun van de ouders is er volop; de leerkrachten kregen afgelopen week van alle kanten steunbetuigingen en waar mogelijk hulp aangeboden. Er hoeven ook geen kinderen op school opgevangen te worden, dat hebben de ouders onderling geregeld.

De school heeft drie niveau's voor leren op afstand ingevoerd. De kinderen van groep 5 tot en met 8 krijgen les via Google Classroom en zien per dag wat ze voor school moeten doen. De leerkrachten hebben het begin deze week allemaal voor de kinderen klaargezet, vertelt juf Harriet Tax. Voor de kinderen van groep 3 en 4 heeft juf Marieke Rutgers papieren werkmappen gemaakt die de ouders op dinsdag mochten ophalen. Voor de kleuters van groep 1 en 2 zijn eveneens opdrachten gemaakt om thuis uit te voeren. "Bijvoorbeeld opdrachten om iets te laten drijven of zinken, om een insect na te tekenen en om een toren te bouwen", vertelt juf Liza ten Hoor. Vakleerkracht Sandra Bremer stelde bewegingsoefeningen samen die de kinderen thuis kunnen doen tussen het werk voor school door, zodat ze ook aan voldoende beweging toekomen. De Vliekotter is gewoon open, zodat ouders eventueel langs kunnen komen als dat nodig is met de kanttekening dat er liefst één ouder komt en dat de kinderen thuis blijven. De bibliotheek van de school is opengebleven, zodat ouders boeken voor hun kinderen kunnen blijven halen. "Het is wel van belang dat ze voldoende blijven lezen. Bovendien is de bibliotheek in Den Burg dicht, dus we blijven boeken aanbieden.' Juf Nienke de Groot belt om de dag alle kinderen persoonlijk om te horen hoe het gaat en of ze nog ergens hulp bij nodig hebben.

Hoewel vervelend en lastig houden de leerkrachten er zelf ook de moed maar in. Zo kregen de peuters allemaal een kaartje van school ("voor hen is het raar dat ze niet naar school mogen") en namen de juffen een filmpje op waarin ze applaudisseren voor de ouders die de komende weken hun kinderen thuis begeleiden. Floor: "“We beseffen dat dit voor de ouders ook een grote opgave is. We zijn blij met wat zij doen voor de kinderen."