Huisartsen: blijf komende tijd weg van Texel

De Texelse huisartsen hebben gisteren een algemeen dringend verzoek gedaan om Texel de komende weken te mijden.

Het verzoek betreft zowel toeristen als bezoek voor Texelaars. De huisartsen hopen op die manier de zorg op het eiland in orde te houden. Het corona-virus was tot afgelopen maandag op Texel nog niet vastgesteld door de GGD, maar dat betekent niet automatisch dat het eiland vrij is en vrij blijft van het virus. Nederland ligt sinds gisteren tot maandag 6 april grotendeels plat om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Scholen en veel andere voorzieningen zijn gesloten en mensen moeten circa anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren om verspreiding bij voorbaat te voorkomen.


De afgelopen dagen was het echter nog behoorlijk druk met toeristen op het eiland en dat baarde bij de huisartsen ernstige zorgen. "Toeristen uit andere delen van het land komen, omdat ze denken dat het hier corona-vrij is. Maar het zorgt voor een snellere verspreiding en nog meer druk op de Texelse gezondheidszorg mocht het uit de hand gaan lopen." Maandagmiddag was er sprake van een hoop mensen die vertrokken, al stonden er ook weer de nodige auto's van gasten bij de boot in Den Helder te wachten. Vanuit Duitsland kwam maandagavond wel het bericht dat Duitsers voorlopig meer geen reizen in binnen- en buitenland mogen ondernemen.


De gevolgen van de extra maatregelen die zondagavond werden afgekondigd, waren meteen merkbaar. Eet- en drinkgelegenheden moesten om 18:00 uur gesloten worden en dicht blijven tot 6 april. In de praktijk stond burgemeester Michiel Uitdehaag zondag toe dat mensen in restaurants nog wel de maaltijd konden afmaken. De sluiting werd bekendgemaakt om 17:30 uur waardoor in diverse restaurants al mensen zaten. Er waren ook restaurants die de boel om 18:00 uur leeg hadden. De hotelsector mag voorlopig blijven draaien, al is het aangepast. Restaurants in het hotels zijn gesloten, ontbijt, lunch en diner mogen alleen via de roomservice aan de gasten worden aangeboden.

Detailhandel: ga niet hamsteren, maar doe reguliere boodschap


De gevolgen waren eveneens merkbaar in de supermarkten. Het 'hamsteren' ging niet aan Texel voorbij. De sectie detailhandel van Ondernemersvereniging TOP deed maandag een herhaald verzoek op normale wijze boodschappen te doen. “Het is niet nodig om te hamsteren, er wordt gewoon bijgevuld.” Dat laatste werd ook vanuit de transportwereld op het eiland beaamd. Vanuit een drogisterij op het eiland werd opgemerkt dat dat verzoek ook mocht gelden voor medicijnen en babyvoeding. "Het is heel erg hoe agressief mensen zijn en hoe ze doorslaan met medicijnen inslaan."

Volgens TOP is het wel verstandig om voor een dag of drie tegelijk boodschappen te doen. "Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is bedoeld om onnodig verkeer naar de supermarkten te voorkomen." Vanuit de detailhanden klonk ook het dringende verzoek om bij het boodschappen de anderhalve meter afstand tot elkaar in acht te houden en om zoveel mogelijk met pin in plaats van contant geld te betalen.

Burgemeester Michiel Uitdehaag verspreidde een bericht aan alle Texelaars om iedereen een hart onder de riem te steken, met name de ondernemers in de toeristische sector voor wie de economische schade groot zal zijn. Uitdehaag deed eveneens een oproep de kwetsbare bevolkingsgroepen niet te vergeten en hen te vragen hoe het gaat. "Laten we proberen zo goed en zo kwaad als het gaat het normale leven doorgang te laten vinden. De bootverbinding is daarbij van groot belang voor woon- en werkverkeer, als ook voor dé verbinding van de hulpdiensten." De raadsvergadering van komende woensdagavond is afgelast. Binnen de veiligheidsregio Noord-Holland Noord werd maandag het scenario van een 'lock down' van Texel besproken, maar zover wil de veiligheidsregio volgens de gemeente voorlopig nog niet gaan.