De familie Herbert uit Nordrhein Westfalen.
De familie Herbert uit Nordrhein Westfalen. "Hier zitten we beter dan thuis." Foto:

"Hier zitten we beter dan thuis"

Op de Groeneplaats maandagmorgen vooral Texelaars, maar rond half elf scharrelt er ook een plukje toeristen rond. Zoals de familie Herbert uit het Duitste Nordrhein Westfalen. "Overal loop je risico, maar hier zitten we beter dan thuis", vertelt een vrouw in het gezelschap. "Thuis zitten we veel dichter op elkaar, hier blaast de wind het virus wel weg. Maar we zijn wel voorzichtig en nemen onze voorzorg", halen ze schoonmaakdoekjes een een spuitbus desinfecteermiddel uit hun binnenzak.

Ze verblijven bij Landal Beachpark Texel. Daar stond de telefoon maandagmorgen roodgloeiend. General manager Jan Bloem: “Zit Texel op slot?’, vragen ze vaak. We geven eerlijk antwoord. Niet dus. Maar zeggen ook: Gebruik je verstand. Veel boekingen voor het komende weekend en volgende week hebben we op verzoek kosteloos verplaatst naar een andere periode in het jaar. Een aantal gasten dat hier al was, is vertrokken, anderen zijn gebleven.

Reserveringen zijn grotendeels stil komen te liggen. ‘Wanneer kunnen we dan wel komen?’ Tja, als we dat konden zeggen… We zeggen ook tegen de mensen: Laat je niet gek maken. Hou het hoofd koel."