De Weverstraat is maandagmorgen rond half elf vrijwel verlaten. Horecazaken zijn dicht, winkels hebben weinig klandizie.
De Weverstraat is maandagmorgen rond half elf vrijwel verlaten. Horecazaken zijn dicht, winkels hebben weinig klandizie. Foto: Gerard Timmerman

Van zwaar klote tot van nood een deugd

De Twaalf Balcken gesloten, Viscenter Waddenzee dicht, lege winkels en een vrijwel verlaten Weverstraat. Het doet onwerkelijk aan om half elf maandagmorgen. Veel ondernemers hebben voor hun medewerkers werktijdverkorting aangevraagd.

Storm liep het niet, maar de markt op de Groeneplaats heeft toch wat aanloop, meer dan waarop de kooplui hadden gerekend. "Mensen doen boodschappen en nemen een bloemetje mee. Dat vrolijkt de boel toch wat op", toont Lisette Rijk van Beentjes Bloemen zich niet ontevreden over de klandizie.

Maar verderop in het kaasstalletje is het rustig. "Ik heb het idee dat de toeristen wat schuwer zijn dan de Texelaars", vertelt koopvrouw Nicky. Tassenverkoper Ben Haak, net terug van zes weken Spanje, is ook present. Hij had nergens op gerekend, maar vertelt met enige trots. "Ik had toch nog een klant!"

"Wij maken van de nood een deugd", vertelt Heino Huizing van De Slock. Het café heeft de deuren zondagavond moeten sluiten, maar ze zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. "Nu hebben we tijd waar we anders niet aan toekomen. We kunnen eindelijk de bar eens goed in de lak zetten en andere klussen doen. We hebben de medewerkers bij elkaar geroepen en onze leveranciers gebeld. We benutten deze periode ook om de bierkaart te vernieuwen. Je kunt wel gaan treuren, maar daar schieten we weinig mee op."

De Weverstraat biedt rond half elf nog een wat verlaten aanblik. Maar schijn bedriegt, kennelijk. "Wij hebben geen last", vertelt Ron Pieterse van snoepwinkel Candy King. "Klanten komen evengoed om iets lekkers te halen. Ik vind dat ze er wel héél veel drukte van maken."

Een heel ander geluid van Gea Ott van Viscenter Waddenzee nabij de Stenenplaats. "Dit is zwaar klote. Ik heb lang nagedacht over wat ik nu moest: open blijven of dicht. Ik draai voor een groot deel op de vis die we hier ter plekke in het cafetariagedeelte serveren. Dat mag dus niet meer, net als afhalen. Ik weet ook niet wat ik zou moeten bestellen. Hoe lang gaat dit duren? Blijft het bij deze drie weken?" De onderneemster ziet zich gedwongen arbeidstijdverkorting voor haar medewerkers aan te vragen.

Ze is lang niet de enige. Ook bij de Texelse Bierbrouwerij ontkomen ze er niet aan. Algemeen directeur Jan Joost Galesloot: “De werktijdverkorting zit hem bij ons vooral in de vertegenwoordigers. Zij kunnen nu nergens terecht. Ook veel mensen werken thuis en vergaderen doen we zoveel mogelijk op afstand. Het brouwen van bier gaat op volle sterkte door, maar het Proeflokaal is gesloten. Onze afnemers hebben vooruitlopend op het seizoen best veel bier ingeslagen, daar zitten grote voorraden. We verwachten dat de orders zullen opdrogen. Dat merken we vertraagd, omdat de groothandel er tussen zit. Brouwers die rechtstreeks aan de horeca verkopen, zitten al op min 30 tot min 40 procent. Dat gaat terug naar nul. Het geeft een enorme uitdaging voor onze onderneming. We hebben gelukkig ook een behoorlijke omzet in de retail en kijken wat we ons financieel kunnen permitteren. De gezondheid van de medewerkers staat voorop. Maar we moeten ook kijken dat we de rest van het jaar succesvol kunnen draaien. Want uiteindelijk zal dit van voorbijgaande aard zijn. Het hoofd koel houden dus. Ik heb heel erg te doen met horeca-ondernemers die het heel zwaar hebben, net als de leveranciers. Maar gedeelde smart is halve smart."