Oogstrijpe tulpen bij Uitgeest, klaar voor de veiling. Maar door corona vrijwel onverkoopbaar.
Oogstrijpe tulpen bij Uitgeest, klaar voor de veiling. Maar door corona vrijwel onverkoopbaar. Foto: Ingrid Uitgeest

"Zó'n mooi product. Zó zonde"

“Dit is zó zonde. De kas staat vol, het is zo’n mooi product. Twee weken geleden kregen we voor een steel Ad Rem nog bijna 25 cent en nu nog maar 4,5 cent. Voor dat geld kunnen we ze niet meer naar de veiling brengen.”


Dus zit er voor tulpenbroeiers Ingrid, Piet en Klaas Uitgeest van de Maaikeduinweg bij De Koog niets anders op dan de oogst te vernietigen. Tot twee weken geleden brachten de tulpenbloemen nog goed geld op. Maar volop in het oogstseizoen zorgde de corona-explosie en alle export- en andere beperkingen die daaruit volgden voor een marktverstoring die zijn weerga niet kent.

De bloemenprijzen daalden dramatisch. Ingrid “Vanmorgen hebben we om te proberen nog een karretje naar de veiling gestuurd, maar het levert de kosten lang niet op. 40 procent draaide door. Heel zuur. We hebben er zó hard voor gewerkt. Mooie zware tulpen, geteeld op potgrond in plaats van water, waarmee we ons positief onderscheiden op de veiling. En dan krijg je dit. We hebben nog wat kunnen voorverkopen en het stalletje aan de weg doet het gelukkig ook best goed. Maar van de rest van de oogstrijpe tulpen snijden we de bol af om te bewaren, de bloemen gaan op de hoop. Er zit niets anders op. Misschien dat we nog wat aan de voedselbank en aan de zorginstelling kunnen doneren. Verder weet ik het niet."
“Wij worden zwaar gedupeerd, net als veel andere ondernemers op het eiland. Ik weet niet of iedereen dit al beseft, maar dit gaat heel veel geld kosten. Laten we maar hopen dat het virus snel wordt ingedamd."

Oogstrijpe tulpen, klaar voor de veiling. Maar door corona vrijwel onverkoopbaar.