De ingang van de Gollards in Den Burg.
De ingang van de Gollards in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Extra maatregelen school, zorghuis en boot

Per bewoner maximaal één bezoeker per dag, eventueel vergezeld door een kind. En diverse afdelingen die vooralsnog gesloten zijn voor bezoekers.

Het zijn een aantal maatregelen die zorgorganisatie Omring heeft genomen bij de Gollards en verpleeghuis Hollewal in Den Burg om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Restaurant het Eethuys in de Gollards is gesloten voor bezoekers van buiten en dagactiviteiten voor bezoekers van buiten Hollewal of Gollards komen te vervallen. Het Oppertje en de dagopvang Somatiek in Hollewal zijn tot nader order voor bezoekers van buiten gesloten.

Voor bezoekers die naar binnen mogen, geldt dat ze beiden geen symptomen van verkoudheid of griep mogen hebben. Omring raadt ten stelligste af om kinderen onder de 5 jaar in aanraking te laten komen met de kwetsbare groep ouderen omdat deze kinderen vaak neusverkouden zijn. Omring vraagt mensen die de Gollards of de Hollewal bezoeken eveneens om te denken aan de richtlijnen van het RIVM. . "Het is in belang van bewoners en medewerkers van de verpleeg - en zorglocaties."

TESO

TESO heeft passagiers opgeroepen om vooraf al een bootticket aan te schaffen als er de komende weken gebruik wordt gemaakt van de boot. Medewerkers van de veerdienst nemen sinds zaterdag geen contant geld meer aan om de verspreiding van het corona-virus mede te voorkomen. Tickets kunnen vooraf online worden aangeschaft op de website van TESO.

De horecagelegenheden, de kiosken op de veerhavens en de buffetten aan boord zijn gesloten. De informatiebalie op het TESO kantoor is sinds gisteren eveneens gesloten. Mensen die vragen hebben, kunnen de komende weken tijdens kantooruren bellen met TESO (0222-36 96 00) of een mail sturen naar info@teso.nl.

Alle inzittenden van voertuigen moeten tijdens de overtocht in hun voertuig blijven zitten om mede de verspreiding van het corona-virus een halt toe te roepen. Passagiers die te voet of met de fiets aan boord komen, moeten zich verspreiden in de salon of gebruik te maken van de banken buiten als het weer dat toelaat. TESO verwacht vooralsnog, mede op basis van de maatregelen, de continuïteit van de veerdienst te kunnen blijven waarborgen.

Scholen

Medewerkers van de Texelse basisscholen en de OSG bekijken hoe ze beste (digitaal) onderwijs op afstand voor de leerlingen kunnen gaan regelen. De scholen zijn tot 6 april gesloten. Voor kinderen waarvan de ouders een ‘vitaal beroep’ hebben is wel opvang op de scholen mogelijk. Dat geldt zowel voor de basisscholen als het voortgezet onderwijs. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen welke beroepen op het moment cruciaal zijn.

Ouders en leerlingen op de OSG krijgen voor woensdag te horen hoe de school het onderwijs op afstand gaat organiseren. "Leerlingen kunnen tot die tijd in ieder geval aan de slag met werk dat in de studiewijzers in Magister staat." De school laat het ook nog weten hoe de opvang wordt geregeld van leerlingen die om een of andere reden niet alleen thuis kunnen blijven en de leerlingen die thuis de faciliteiten niet hebben om onderwijs op afstand te volgen.

De OSG verwacht komende week meer informatie over het verloop van de eindexamens te krijgen. "De examenleerlingen hebben onze grootste zorg en deze groep heeft prioriteit."