Afbeelding
Foto:

mr Natalie schrijft...

corona virus


Een bericht van de advocaat van de wadden. Met vanaf vandaag niet meer een column in de vrijdag courant maar op de dinsdag. Na één jaar trouw schrijven voor de krant van het weekend is dat best even wennen. En omdat verandering de enige constante is beweeg ik mee met dit verzoek van de Texelse Courant. Dus.. lees je vanaf nu lekker mee op de dinsdag? Vandaag over een onderwerp waar je niet omheen kan: het corona virus. Omdat ik me kan voorstellen dat je met veel vragen zit, geef ik hier op 7 de meest prangende vragen antwoord zodat je weer verder kan. Enjoy reading!


Welke stappen kan ik als ondernemer zetten nu mijn bedrijf van de overheid dicht moet?

Als je bedrijf aan twee voorwaarden voldoet kan je werktijdverkorting aanvragen:
a) het bedrijf is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt. Uitbraak van het coronavirus valt daaronder. b) voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 kalenderweken wordt minstens 20% minder werk verwacht. Een voorbeeld: een hotel waar het aantal annuleringen drastisch is toegenomen, of een fabriek/bedrijf waar al weken geen onderdelen uit China meer worden geleverd waardoor er geen werk meer is. Extra legal tip voor de horeca: informeer bij de Koninklijke Horecabond naar de claim van minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen.


Wat moet ik doen om mijn medewerkers te beschermen?

Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet moet de werkgever zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat betekent met het coronavirus: volg de richtlijnen van de (rijks)overheid of RIVM op, ga het gesprek aan, informeer de medewerkers en wanneer er zorgen zijn, ga samen naar een oplossing. Een voorbeeld: een werknemer wilde met het Carnaval naar Venetië. Omdat de werknemer in een open kantoortuin werkt en daar ook weer zou moeten werken na terugkomst, wilde de werkgever deze trip liever verbieden. De oplossing? De werkgever en werknemer zijn het gesprek aangegaan en de werknemer bleek dezelfde zorgen te hebben. De reis is omgeboekt naar een vakantie in Nederland.


Mijn werknemer is in het buitenland in quarantaine geplaats moet ik het salaris doorbetalen?

Ja in principe wel, tenzij deze werknemer doelbewust is afgereisd naar een risico gebied en daar nu is komen vast te zitten.


Moet ik als werknemer nog wel op mijn werk verschijnen nu het coronavirus in Nederland is?

Jawel. Zeker als er geen duidelijke gezondheidsrisico’s zijn. Een werkgever zal per functie in kaart moeten brengen welke gezondheidsrisico’s er spelen met betrekking tot het coronavirus.


Mag ik als werknemer weigeren naar het buitenland te gaan voor mijn werk?

Nee, als je werkzaam bent in een functie waarbij het gebruikelijk is dat je met enige regelmaat naar het buitenland reist, dan kan je dat nu niet zomaar weigeren. Tenzij het om een land gaat waarvoor het ministerie een negatief reisadvies heeft afgegeven.


  1. Mag ik weigeren naast mijn collega met griepverschijnselen te gaan zitten?
  2. Nee, tenzij deze collega uit een risicogebied komt.


  3. Ik werk samen met landen die afgegrendeld zijn en mijn toeleverancier kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen en ik leid schade. Wat nu?
  4. Kijk in het contract én de algemene voorwaarden of u deze schade kunt verhalen of deze voor uw rekening komt.


Voor nu: zorg goed voor jezelf en je dierbaren en tot over twee weken.


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker