Pim de Lugt met zoon Luuk in de bedrijfswagen.
Pim de Lugt met zoon Luuk in de bedrijfswagen. Foto: Jeroen van Hattum

Je weet hier wat je aan elkaar hebt

Geboren en getogen op Texel?

Jazeker! Geboren in Oudeschild in de De Wittstraat. Daar hadden we een voetbalveld/speeltuin achter huis, mooier kon niet. Ik heb goede herinneringen aan die tijd en veel van de vriendjes van toen zijn nog steeds in de kennissenkring.


Wat voor werk doe je?

Ik ben, naar volle tevredenheid, zelfstandig schilder.


Als schilder heb je eer van je werk als je ziet hoe alles opknapt

Wat is het mooie aan schilderen?

Dat je altijd eer van je werk hebt. Of het nu een rijtjeshuis is of een monumentaal pand waar je aan werkt, als de werkzaamheden zijn verricht kun je een stap terug doen en met een tevreden gevoel kijken hoe alles is opgeknapt. En je bent nooit uitgeleerd. Je blijft je werkzaamheden perfectioneren en door het constant veranderende aanbod van producten, je productkennis uitbreiden. Samenwerking is ook prettig in dit vak, want alleen is maar alleen. Sinds enige tijd werk ik vaak samen met Sander de Haan, een van mijn beste vrienden, wat ontzettend goed bevalt.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Sinds ik niet meer voetbal door een knie die daar niet meer tegen kan, gaat nagenoeg alle aandacht naar ons gezin. Eerder was je iedere zondag de hele dag op pad om te voetballen en was ik met enige regelmaat ook op zaterdag nog aan het werk. Die tijd is geweest en kan nu anders besteed worden. In het weekend lekker naar het bos een beetje uitwaaien of even gezellig ergens om de koffie. 's Zomers gaan we het liefst met z'n allen naar het strand. Op paal 17 hebben mijn ouders een strandhuisje waar wij ook dankbaar gebruik van maken. Daar kun je lekker de tijd vergeten en genieten van het lekkere weer.


Hoe is het om vader van twee jonge kinderen te zijn?

Fantastisch! Luuk, bijna 3, is een kleine dondersteen en nergens bang voor. Het liefst is hij de hele dag met een bal in de weer, weer of geen weer. Ik word tijdens het schrijven van dit stukje ook meermaals verzocht of ik ook even kom voetballen in de kamer. Ik mocht dit vroeger ook (of het werd oogluikend toegestaan) dus ik geef er uiteraard gehoor aan. Roos, bijna 6 maanden, is het vrolijkste meisje dat er bestaat, ze lacht de hele dag door en houdt ons graag in de gaten bij alles wat we doen.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Bijzonder prettig en nuchter. Dat is in mijn ogen het gevolg van een kleine, hechte gemeenschap waar je elkaar te allen tijde tegen kunt komen en dan is het wel zo fijn om op goede voet met elkaar te zijn en te blijven. Ik houd er ook van dat men zich hier doorgaans niet anders voordoet dan men is. Geen schone schijn en weten wat je aan elkaar hebt.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De authentieke huizen op het eiland. Alles wat nieuw wordt gebouwd vind ik op elkaar lijken en kan overal in Nederland staan. Ik vind de oudere huizen die bijvoorbeeld in de Warmoesstraat staan echt prachtig en ik hoop dat die er nog minimaal 100 jaar blijven staan. Dat soort huizen vind ik ook het leukst om te schilderen.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Niet zo veel denk ik. Als je kijkt hoe populair Texel is als vakantiebestemming, en wetende dat we een groot deel van onze inkomsten aan het toerisme te danken hebben, denk ik dat we het heel goed doen met z'n allen. Wel ben ik van mening dat we de grens wel bereikt hebben wat betreft het aantal vakantieaccommodaties. Als je in het hoogseizoen kijkt hoe druk het overal is dan vind ik dat het zo wel mooi is. Iedereen verdient er een goede boterham mee en dan moet je tevreden zijn.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het is al vaker genoemd maar ik zeg ook betaalbare woningen. Het moet mogelijk zijn om huizen te bouwen die mensen met een iets kleinere portemonnee in staat stellen om een huis te kopen. Er zijn volgens mij genoeg mensen die nu huren maar heel graag zouden kopen. Voor deze doelgroep zou ik graag iets gedaan zien worden.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn ouders. Mijn moeder vertelde dat Luuk veel op mij lijkt in alles. Vaak is hij een handenbinder die graag dingen doet die eigenlijk niet de bedoeling zijn. Dat schijnt hij dus één op één van zijn vader overgenomen te hebben. Wetende dat mijn ouders vier jongens groot te brengen hadden, heb ik heel veel respect voor ze en voor de manier waarop ze dat gedaan hebben. Het heeft ons nooit aan iets ontbroken en daar ben ik ze heel erg dankbaar voor.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Texel is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Je kunt je dus enorm afzetten tegen het toerisme hier, maar dan snijd je jezelf in de vingers. Zelf werk ik ook vaak aan vakantiewoningen dus ook ik verdien er een boterham mee, daar hoef je niet per sé voor in de horeca of verhuur actief te zijn. Wel zie je steeds meer zeer luxe vakantievilla's verschijnen en dat maakt Texel een stukje minder toegankelijk voor het brede publiek. Dat vind ik aan de ene kant jammer, maar het is een trend die jaren geleden al is ingezet en zal doorzetten de komende jaren.


Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop hetzelfde als dat ik nu doe. Zoals de zaken nu gaan, stelt me tevreden. De vrijheid van voor jezelf werken en daarmee makkelijk om kunnen springen met plotselinge veranderingen in bijvoorbeeld ons gezin, is erg prettig.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Martijn van den Berg. Hij is visser van beroep en beleeft weer heel andere dingen dan veel van ons. Het is ook nog eens een roerige tijd in die branche dus ik ben benieuwd naar wat hij allemaal te vertellen heeft.