Voorschriften op de deur bij Dros en Hoekstra.
Voorschriften op de deur bij Dros en Hoekstra. Foto: Aangeleverd

Tot afgelopen weekend geen testen GGD op Texel uitgevoerd

Texel prijkte de afgelopen dagen op de kaarten van het RIVM als een van de weinige gebieden in Nederland waar officieel nog geen besmettingen met het corona-virus zijn vastgesteld.

Dat betekent niet automatisch dat er geen besmettingen zijn, het is alleen nog niet officieel vastgesteld. Het leidde in ieder geval tot vragen bij Texelaars, bij deze uitleg vanuit de Texelse huisartsen hoe het in de praktijk werkt met de corona-testen.


De testen op de aanwezigheid van het corona-virus worden uitgevoerd door de GGD, de huisartsen hebben zelf die mogelijkheid niet in huis. Tot afgelopen weekend golden een paar voorwaarden voor het uitvoeren van een test: verdachte patiënten moesten contact hebben gehad met een bevestigde corona-patiënt of ze moesten zijn teruggekomen uit een gebied met hoge verspreiding van het virus (zoals bijvoorbeeld Noord-Italië). Dat betekende in de praktijk dat de GGD tot dit weekend nog geen testen uitvoerde op Texel. De GGD moet daarvoor ook speciaal naar het eiland komen. De huisartsen adviseren Texelaars die boven de zeventig zijn, chronische ziekten hebben of een verminderde weerstand om te bellen met de eigen huisartsenpraktijk als ze hoesten en/of benauwdheidsklachten hebben. Indien nodig wordt iemand vervolgens uitgenodigd voor het speciale 'Hoestspreekuur' waarvoor de Texelse huisartsen in De Zandkoog aan de Pontweg in Den Burg een speciale ruimte hebben ingericht. Andere optie is dat een huisarts op visite komt om de situatie te beoordelen.

De huisartsen wijzen erop dat de praktijk van Dros en Hoekstra een van de zogeheten 'Nivel peilstations' is in Nederland. Daar worden elk jaar tijdens de griep-epidemie wekelijks bij enkele patiënten met luchtwegklachten steekproefsgewijs testen afgenomen om te onderzoeken welke virussen er rondgaan. "Deze test is nadrukkelijk niet bedoeld om het nieuwe corona-virus te diagnosticeren aangezien de uitslag een dag of vijf duurt. Afgelopen weken zijn deze testen ook gewoon doorgegaan, maar daar is tot op heden nog geen corona-virus in gedetecteerd."


Volgens de huisartsen is het vooralsnog een groot vraagteken hoeveel mensen met het nieuwe corona-virus daadwerkelijk al op Texel rondlopen. Bij het RIVM waren maandag bijna 1500 geregistreerde gevallen bekend, maar de wetenschap laat volgens de huisartsen op andere plekken zien dat er waarschijnlijk een grote onderschatting is van de aantallen.