Nog geen corona, wel gevolgen op Texel

In Den Helder werd deze week de eerste coronabesmetting vastgesteld, op Texel zijn nog altijd geen gevallen bekend. In de wandelgangen werd gesproken over een tweetal mensen in quarantaine. Zowel de gemeente als de GGD kunnen dit niet bevestigen. Inmiddels zijn bijna alle geplande evenementen op Texel voorlopig gecanceld.

Ondanks dat er nog geen besmettingen zijn, wordt het coronavirus op Texel ook steeds duidelijker merkbaar. De ondernemersbeurs van De Cocksdorp en Eierland in de Evenementenhal is tot nader order uitgesteld, een pannenkoekenrestaurant in De Koog heeft tijdelijk de deuren gesloten en de OSG stuurt kinderen die veel hoesten naar huis. Op het gemeentehuis hangen briefjes waarop instructies staan - zoals bijvoorbeeld het niet geven van handen. Bij de VVV krijgen ze vragen van ondernemers en toeristen, maar is er verder nog niet veel te merken van een enorme terugloop in het aantal boekingen. TESO geeft sinds gisteren het advies aan mensen om tijdens de overtocht zoveel mogelijk in de auto te blijven zitten. Fietsers en voetgangers wordt verzocht zich zoveel mogelijk te verspreiden tijdens de overtocht. De veerdienst blijft gewoon varen.


De GGD laat weten: "Personen die niet ziek zijn, maar wel in contact zijn geweest met een patiënt met het coronavirus worden in quarantaine geplaatst. Zij zijn niet besmettelijk, maar worden uit voorzorg in quarantaine gehouden tot de incubatietijd van twee weken is verstreken. Als ze in die periode niet ziek worden, wordt de quarantaine opgeheven. De quarantaine kan thuis, maar wanneer dat niet mogelijk is wordt gebruik gemaakt van een centrale quarantainelocatie. Wij hebben, op dit moment, geen bevestigde gevallen op Texel. Wanneer u iets hoort over mensen in thuisquarantaine, zou dat dus mensen betreffen die (nog) niet ziek zijn."

Dagelijks leven

Het dagelijks leven wordt op Texel inmiddels ook flink beïnvloed. De musea zijn dicht voor bezoekers en het amateurvoetbal is - voor zowel volwassenen als de jeugd - tot nader order gecanceld. Een flink aantal evenementen heeft een streep door hun plannen moeten zetten. Voor dit weekend is de Halve Marathon van De Waal geannuleerd en het voorjaarsconcert van Excelsior in De Bijenkorf gaat niet door. De uitvoering van Amici Cantus op zondag in de RK-kerk in Den Burg is eveneens afgelast. Texelpop en het Pupillentoernooi gaan ook niet door. In het algemeen is het verstandig om niet onnodig naar plaatsen te gaan waar men niet hoeft te zijn. Zaken die men vanaf huis kan doen, kan men dan ook het beste thuis regelen. Het kabinet doet de landelijke oproep zoveel mogelijk thuis te werken of verspreid op het werk te zijn. Bezoek aan mensen die ziek en kwetsbaar zijn, moet tot een minimum worden beperkt. Meer over het coronavirus en de beleving op Texel op pagina 7.