De Spaanse griep trof Texel vlak na de Eerste Wereldoorlog.
De Spaanse griep trof Texel vlak na de Eerste Wereldoorlog. Foto: Archief

Spaansche griep trof Texel in 1918

In de laatste dagen wordt ook gerefereerd aan de Spaanse griep. Ook in 1918 kwam de epidemie pas later dan in andere delen van het land. Er werd in die dagen veel over bericht, getuige ook deze passage uit een artikel uit de Texelsche Courant van 6 november 1918.

"Het aantal lijders aan de vreemde ziekte, die in sommige plaatsen van ons land zoveel slachtoffers vraagt, neemt in onze gemeente naar wij vernemen gaandeweg toe. In verband daarmede is door ons gemeentebestuur besloten de scholen alhier te sluiten. Goed gezien is o.i. ook van het bestuur der Nutsbibliotheek om de uitgifte van boeken tijdelijk stop te zetten. Al wat gedaan kon worden om een verdere uitbreiding te voorkomen, dien in het werk gesteld. In de Ierseksche en Thoolsche courant lezen wij de volgende wenken:

1. Vermijd tocht en natte voeten; vermijd in het algemeen kouvatten.

2. Laat, zonder tocht, zoveel mogelijk frissche lucht en zonneschijn toe in woon- en werkvertrek.

3. Jaag geen stof op; doe de weekbeurt met vochtigen doek en dweil en sla de naajaarsschoonmaak maar eens over.

4. Rook matig, want rooken verhoogt de gevoeligheid voor besmetting.

5. Vermijd zoveel mogelijk vergaderingen en uitvoeringen.

6. In 't algemeen: loop den griepbacil niet noodeloos ,,in den muil".

7. Beschouw in 't bijzonder elk hoestend, proestend en niezend medeburger als een gevaarlijk mensch in deze dagen.

8. Voelt ge u ,,gegriept" ga dan onmiddellijk naar bed en kom er niet uit vóór de koorts geweken is.

9. Zoek niet veel heil bij aspirinetabletten en in geen geval bij kwakzalversmiddelen.

10. Neem u na de ziekte nog weken lang in acht, daar ge dan dubbel gevoelig zijt en een tweede aanval dubbel gevaarlijk is.

Men ziet het bestaat meer in laten dan in doen." Opvallend is dat de overeenkomsten in aanbevolen maatregelen in ruim honderd jaar niet erg veranderd is.


Net als toen zijn het vooral de zwakkeren die vatbaar zijn voor het virus, maar de middelen ter bestrijding van een virus waren minder, het aantal hygiëne-middelen was uiteraard een stuk minder en de medische wetenschap was nog een stuk minder ontwikkeld. Het coronavirus is de grootste epidemie sinds de Spaansche griep van 1918. Wel zijn er natuurlijk epidemieën geweest als de Hongkonggriep, de Mexicaanse griep en Sars. Deze troffen Nederland echter in veel mindere mate.