Volgens Frank Spooren is er nog geen invloed op het toerisme.
Volgens Frank Spooren is er nog geen invloed op het toerisme. Foto: Job Schepers

Nog geen merkbaar effect op toerisme

Waar in Nederland steeds vaker een streep door evenementen wordt gezet, lijkt de invloed op het dagelijks leven nog niet groot te zijn. Evenementen gaan tot nader order gewoon door. Wel geeft de gemeente aan steeds in contact te zijn met onder meer de GGD over de laatste ontwikkelingen om te kunnen schakelen als het nodig is.

36 procent van de ondervraagden denkt dat het virus een (zeer) negatief effect heeft op het toerisme. Hoewel gezondheid natuurlijk voor economische belangen gaan, zijn de zorgen niet onterecht op een eiland waarvan de bevolking voor een zeer groot deel afhankelijk is van het toerisme.


Volgens VVV-directeur Frank Spooren valt er nog niet al te veel te zeggen over de invloed op het toerisme op dit moment. "We krijgen wel wat vragen van gasten en ondernemers. Qua boekingen zien we dat er nog steeds veel traffic is op de website, maar dat we wel wat minder boekingen doen dan vorig jaar op hetzelfde moment. Ik vermoed wel dat als Corona zich zal manifesteren op het eiland dat we dan pas echt de impact zullen waarnemen."

Bij het aantal boekingen dat iets achterblijft hebben veel meer zaken invloed, zo kan ook bijvoorbeeld de aanhoudende regen van afgelopen periode een reden zijn.

Aan de gemeente werd de vraag voorgelegd of het geen goed idee is om evenementen af te gelasten. "Wij hebben intensief contact met instanties als de GGD. Ook zij zien geen directe aanleiding om een streep door evenementen te zetten nu. Natuurlijk moet men wel alert zijn. Als men zich niet lekker voelt, is het verstandig om - misschien iets eerder dan gewoon - een dagje thuis te blijven. Mochten er gevallen op Texel zijn, worden er maatregelen getroffen. Tot die tijd is het goed dat mensen wel alle voorschriften aanhouden, zoals bijvoorbeeld geen handen geven", laat een voorlichtster van de gemeente weten.