Rekenkamer doet onderzoek naar De Tuunen en nieuwe sporthal

De rekenkamercommissie van de Waddeneilanden gaat onderzoek doen naar het projectverloop van Buurtskap De Tuunen en de realisatie van de nieuwe TXL sporthal in Den Burg.

Dat heeft een woordvoerder van de rekenkamercommissie desgevraagd laten weten. Het onderzoeksorgaan van de Waddeneilanden komt daarmee tegemoet aan een wens van de gemeenteraad om de projecten nader te onderzoeken. Daar liepen de afgelopen weken al gesprekken over tussen raad en rekenkamer.

Bij De Tuunen gaat het om een extra bedrag van €564.000,- dat eind vorig jaar nodig bleek te zijn bovenop de €2.585.000,- die de raad al in 2018 beschikbaar stelde voor de grondexploitatie van de nieuwe woonwijk. Bij de nieuwe sporthal gaat het om de besparing op de brandwerende voorzieningen in de hal, waardoor daar niet per definitieve evenementen gehouden kunnen worden, terwijl de raad dat eerder wel als voorwaarde had gesteld in de besluitvorming over de nieuwe sporthal. Dat leidde ook tot de nodige wrevel.

Bedoeling is dat de rekenkamercommissie analyseert wat er gebeurd is en aanbevelingen voor verbeteringen opstelt. De gemeenteraad had de commissie ook verzocht onderzoek te doen naar de bestemmingsplannen Den Burg Centrum en Den Burg Zuid (daar moet eveneens extra geld bij), maar dat wordt nog niet opgepakt. Volgens de woorden kunnen die twee projecten eventueel aansluitend worden onderzocht. De rekenkamercommissie is een onafhankelijk orgaan dat zelf bepaalt wat zij onderzoekt. De commissie bekijkt of gemeentebesturen hun werk goed gedaan hebben.