Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De Eilandadvocaat en de tweedehands fiets


Het moet al even geleden zijn, want deze zaak speelde op de dag na Koninginnedag en dat betekent dat prinses Beatrix nog koningin van Nederland was. Mijn cliënt, Regilio, een jongen van 17 jaar oud, had op de vrijmarkt een damesfiets gekocht voor €20,-. Uiteraard niets vreemd aan, ware het niet dat het slot van deze fiets geforceerd was. Omdat het slot op de damesfiets niet meer werkte, vond de wijkagent het toch wat apart en hij hield de fietsende jongen staande. De wijkagent hoorde het verhaal aan en maakte proces verbaal op.

Twee weken later werd Regilio op het politiebureau uitgenodigd voor verhoor, als verdachte wel te verstaan. Al fietsend op een damesfiets met een geforceerd slot was volgens de politie verdacht. Niet kunnen zeggen van wie je precies de fiets had gekocht en ook nog eens geen bonnetje was extra verdacht. De hoofdagent overlegde met de Officier van Justitie en vier maanden later werd Regilio voor de kinderrechter gedagvaard onder verdenking van diefstal dan wel heling van een damesfiets.

Nu zie ik u denken, maar stel nou dat Regilio de waarheid heeft verteld? Het is immers niet onmogelijk dat je voor dit bedrag een wat gedateerde damesfiets op de vrijmarkt van Koninginnedag koopt. Moet je je dan zorgen maken over een kapot slot? De Kinderrechter vond in ieder geval van wel. Regilio kreeg veertig uur taakstraf wegens schuldheling. Hij was te onvoorzichtig overgegaan tot de aanschaf van de fiets. Koninginnedag of niet, je moet je altijd afvragen is deze koop niet te goed om waar te zijn. Zeker als je bij een vreemde iets koopt, zonder bonnetje en niet in een winkel. De tweedehands damesfiets werd door de Kinderrechter verbeurd verklaard.

Na alles te hebben besproken met Regilio en zijn ouders kozen wij ervoor om in hoger beroep te gaan. De Kinderrechter had gesproken, maar je mag je zaak nog een keer voorleggen aan drie hogere rechters bij het Gerechtshof. Mijn ervaring is dat er dan meer juridisch wordt gekeken naar een zaak. “We hebben nu fast food gegeten, kroketten met patat, maar in hoger beroep gaan we uit eten, dan nemen we de tijd en gaan we dieper op de zaak in.” Het vertrouwen was er en als een team hebben we de zaak wederom bepleit. De rechters waren zeer kritisch en Regilio geloofde al niet meer in een rechtvaardige afloop. Inmiddels 18 jaar oud, maar een minimaal vertrouwen in de overheid en het rechtssysteem. Twee weken later kwam de uitspraak van het Gerechtshof. Ook deze rechters vonden dat je als koper een onderzoeksplicht hebt als je iets van een vreemde koopt, Koninginnedag of niet.

Maar alles bij elkaar: de jeugdige leeftijd van Regilio meegenomen en de overtuiging die ze door zijn oprechte verhaal op zitting hadden gekregen, maakte dat hij in hoger beroep werd vrijgesproken. Regilio en zijn moeder kwamen mij op kantoor met twee dozen vol taart bedanken. Het hele secretariaat moest meevieren in de overwinning, want al leek het om een kleine zaak te gaan, het had van grote invloed kunnen zijn op de rest van de jongen zijn leven.

Na ruim twee jaar procederen kreeg Regilio zijn damesfiets officieel terug. Helaas was deze inmiddels door de politie vernietigd. Hierop heb ik een keurige schadevergoeding voor hem geregeld van €200,00. Regilio vond het best een goede investering. Zo een fiets van twee tientjes in twee jaar tijd tien keer gestegen in waarde!

Vincent van der Velde, De Eilandadvocaat

Foto: Evalien Weterings