Hennie Huisman, Jan van Andel en Corrie Eriks ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.
Hennie Huisman, Jan van Andel en Corrie Eriks ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. Foto: Job Schepers

OSG, gemeente en Woontij bezegelen samenwerking

Corrie Eriks (OSG), Jan van Andel (Woontij) en wethouder Hennie Huisman hebben woensdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om zich samen sterk te maken voor (tijdelijke of permanente) woningen voor onderwijspersoneel.

De OSG heeft als ambitie om breed en goed voorgezet onderwijs te bieden aan alle jongeren van Texel en daarmee bij te dragen aan de maatschappelijke en economische leefbaarheid van het eiland. Jaarlijks ontstaan er vacatures die vooral ingevuld worden door medewerkers die nog niet woonachtig zijn op het eiland. Door de woningschaarste is er zonder aanvullende maatregelen vaak geen (tijdelijke) woonruimte beschikbaar, waardoor de vacature niet of minder snel kan worden vervuld. Met de samenwerkingsovereenkomst liggen de afspraken vast voor het aanbieden van woonruimte door Woontij aan onderwijspersoneel dat een arbeidsovereenkomst aangaat met De Hogeberg.

Voor realisatie van de samenwerkingsafspraken wordt gebruik gemaakt van de regeling voor economiewoningen. Woontij garandeert minimaal vijf woonruimten(verschillende soorten) per jaar en geeft OSG voorrang bij de dertien (nog dit jaar te realiseren woningen) aan de Waalderstraat. Woontij bouwt voor de huisvesting van onderwijspersoneel extra woningen, zodat dit niet ten koste gaat van het woningaanbod voor reguliere woningzoekenden. Vanuit de samenleving en gemeenteraad is een oproep gedaan aan de wethouder Wonen om zich in te zetten voor adequate huisvesting voor onderwijspersoneel ten behoeve van de continuïteit van het voortgezet onderwijs op het eiland.

"Ik ben hier enorm blij mee. In het hele land is een docenten tekort en ze kunnen dus overal aan het werk. Als ze hier dan geen woning kunnen vinden, komen ze hier zeker niet werken. Vorig jaar is nog een docent vertrokken die het gewoon niet trok dat ze steeds moest verhuizen van tijdelijke woonruimte naar tijdelijke woonruimte. Uiteindelijk hadden meer dan honderd leerlingen hier last van", legt Eriks uit.

"Een motie van GroenLinks CDA en D66 bracht het balletje aan het rollen. De motie kreeg geen meerderheid, maar unaniem was men het eens over het maatschappelijk belang van de school en de raad droeg het college op om met partijen in gesprek te gaan en dat is gedaan. Maar er wordt ook gekeken naar woningen voor andere maatschappelijke sectoren als bijvoorbeeld de zorg en de politiek", besluit Huisman.