Een geplagd stuk bij de entree van De Bollenkamer.
Een geplagd stuk bij de entree van De Bollenkamer. Foto: Job Schepers

Groot materieel

Heeft u dat ook wel eens? Dat je in je eigen omgeving denkt: waarom? Zo ging ik vanmiddag naar het bos voor mijn dagelijkse therapie, een wandeling door een van de vele natuurgebieden die we hier gelukkig hebben. Mijn keus was dit keer gevallen op “De Bleekersvallei” achter de Randweg. Mijn oog viel onmiddellijk op gigantische sporen, breed en diep, op de plaats waar nog niet zo lang geleden het begin van een wandelpad was. Na een paar honderd meter banjeren door de prut werd duidelijk wat er was gebeurd. Er is een heel stuk heide gerooid met grof en groot materieel. Het resultaat is een kale woestenij waar nog niet zo lang geleden gezonde heide groeide. Dan denk ik: waarom? Een kilometer verderop in “de Bleekersvalei” is deze zelfde procedure in voorgaande jaren al vaker gevolgd met als resultaat dat de heide gewoon weg is en daarvoor in de plaats staat er op deze stukken nu uitsluitend dor gras, dan denk ik alweer: Waarom? Dit verklaarde wel weer een andere 'waarom' die ik vorige week had tijdens een wandeling door “De Bollenkamer”. Daar werd ik ook geconfronteerd met sporen van duidelijk veel te grof en te groot materieel voor een natuurgebied met wandelpaden. Hier was de oorzaak van de sporen andersom. Een heel stuk wandelpad is nagenoeg onbegaanbaar gemaakt met wat lijkt op gehakselde heideplanten, die komen dan waarschijnlijk uit “De Bleekersvalei” En ik vraag me af: waarom? Zo hadden we vorige zomer allemaal grof en groot materieel in het bos, want er moesten duizenden bomen worden omgezaagd. Ik dacht altijd dat ze dit deden om het hout te verkopen en er zo wat aan over te houden, maar de verantwoordelijke instantie Staatsbosbeheer was er als de kippen bij om te verklaren dat ze hier helemaal niks mee verdienen en ik vraag me dan af 'waarom?' Waarom ga je bomen omzagen als het je niks oplevert? Ik kom tijdens mijn wandelingen in het bos ook bordjes tegen die horen bij specifieke wandelroutes van hetzelfde “Staatsbosbeheer” waar op staat dat men streeft naar een natuurlijker bos.

Nou heb ik geen bosbeheer gestudeerd, maar ik ben er toch wel vrij zeker van dat een natuurlijker bos niet gebaat is bij grof en groot materieel en al helemaal niet bij kettingzagen, dus ik kom dan toch weer op: waarom?

Is Staatsbosbeheer niet dezelfde instantie die geen geld heeft voor het onderhoud van de fietspaden die door de gebieden lopen waar zij verantwoordelijk voor zijn?

Ik zal het wel mis hebben, want ik heb er natuurlijk helemaal geen verstand van, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat het zelfde “Staatsbosbeheer” dat geen geld heeft om haar verantwoordelijkheid te nemen, wel geld heeft om grof en groot materieel in te huren en daarmee zowel de heide in “de Bleekersvalei” , de wandelpaden in “de Bollenkamer” als duizenden gezonde bomen in het bos een kopje kleiner te maken. En ik denk: waarom?


Andre Barhorst

Reactie Staatsbosbeheer

Interessante brief. Ik hoop dat deze reactie duidelijkheid schept, uiteraard is Andre ook van harte welkom om eens bij ons langs te komen, dan kunnen we een uitgebreidere toelichting geven. De werkzaamheden in onder meer de Bleekersvallei en Bollekamer zijn onderdeel van de Natura 2000 herstelmaatregelen in opdracht van en betaald door de provincie Noord Holland. De maatregelen hebben als doel om het effect van stikstofneerslag op de natuur te verminderen en te voorkomen dat het hele duingebied uiteindelijk verbost. Het materiaal dat vrijkomt gebruiken we om paden te verbeteren. Het duurt even voordat dit fijn beloopbaar is, zeker gezien de huidige natte omstandigheden. Soms is groot materiaal noodzakelijk voor de werkzaamheden, we proberen daarbij de schade te beperken. Zo zijn een aantal maatregelen deze winter niet uitgevoerd omdat het gebied te nat was. De dunning vorig jaar was gericht op brandveiligheid en het behoud van een gezond bos dat ook bij storm in stand blijft. De kosten van de dunning werden deels door de opbrengsten gedekt. Meer informatie over de Natura 2000 herstelmaatregelen, de dunning en over de fietspaden is te vinden via www.boswachtersblog.nl/texel Hier kun je je ook aanmelden om nieuwe blogberichten van Staatsbosbeheer Texel via e-mail te ontvangen.