Marjan Leijen start de nieuwbouw van het kantoor.
Marjan Leijen start de nieuwbouw van het kantoor. Foto: Jeroen van Hattum

Bouw nieuw kantoor Hollands Noorderkwartier bij Everstekoog

Hoogheemraad Marjan Leijen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft woensdagochtend het officiële startsein gegeven voor de bouw van een nieuw kantoor van het hoogheemraadschap op Texel.

Het nieuwe kantoor annex werf komt op het terrein van rioolwaterzuivering Everstekoog langs de Pontweg tussen Den Burg en De Koog. Het wordt een vervanging van het onderkomen dat Hollands Noorderkwartier nu nog heeft aan de Van Neckstraat in Oudeschild. Bedoeling is dat dat wordt afgestoten zodra de nieuwbouw klaar is. Volgens planning moet dat in september het geval zijn.


De nieuwbouw komt langs de weg en bestaat uit een begane grond met ruimte voor werkplaatsen en opslag. Op de eerste verdieping komt vergaderruimte, kantoorruimte en een kantine voor de medewerkers. Het nieuwe onderkomen biedt daarmee plaats aan de mensen van Hollands Noorderkwartier die op Texel werkzaam zijn.

De nieuwbouw wordt zoveel mogelijk opgetrokken uit duurzaam materiaal dat over een x aantal jaar weer kan worden hergebruikt voor wat anders. Een al bestaand gebouw op het terrein wordt opgenomen in en onderdeel van de nieuwbouw. Het gebouw wordt zoveel mogelijk CO2-neutraal en gedeeltelijke zelfvoorzienend op het gebied van energie. Daarvoor wordt volgens het hoogheemraadschap onder meer gebruik gemaakt van 'riothermie'. Dat is een techniek waarbij met behulp van een warmtewisselaar warmte wordt gewonnen uit afvalwater. Bij de rioolwaterzuivering aan de Everstekoog komt al het afvalwater van Texel voorbij. Het gaat volgens het hoogheemraadschap om een gesloten systeem, waardoor er geen rioolwater wordt afgetapt. Het is voor Hollands Noorderkwartier de eerste keer dat de zogeheten 'riothermie' wordt toegepast.


Volgens hoogheemraad Leijen komt er in de nieuwbouw ook een tussenwand die gemaakt wordt van wc-papier dat bij de gemalen van De Beemster en Geestmerambacht uit het afvalwater is gehaald. Dat papier wordt eerst gehygiëniseerd (schoongemaakt), voordat het in de wand wordt verwerkt. Hoofdaannemer is bouwbedrijf K. Dekker uit Warmenhuizen. Het algemeen bestuur van Hollands Noorderkwartier (het college van hoofdingelanden) stelde eerder €1,4 miljoen beschikbaar voor de realisatie van het nieuwe kantoor en de nieuwe werf.