De nieuwbouw op de Groeneplaats is op weg naar de voltooiing.
De nieuwbouw op de Groeneplaats is op weg naar de voltooiing. Foto: Jeroen van Hattum

Werkzaamheden in centrum van Den Burg

De gemeente start naar verwachting in september/oktober met de herinrichting van de Groeneplaats, de Vismarkt en omgeving in het centrum van Den Burg.

Voor die tijd komt er - zodra de nieuwbouw aan de Groeneplaats/Vismarkt klaar is - vooruitlopend op de herinrichting al een tijdelijke inrichting rond de nieuwbouw. De grond rond het nieuwgebouwde complex wordt "opgehoogd, aangeheeld en dichtgestraat", zodat het straatwerk van het plein goed aansluit bij de nieuwbouw. Dat heeft de gemeente desgevraagd laten weten nu de bouwwerkzaamheden in het centrum tegen het einde beginnen te lopen.


Bedoeling is dat de winkels en zaken die in de nieuwbouw op de begane grond komen vanaf 1 april operationeel kunnen zijn. Op het moment zijn er ook graafwerkzaamheden bij de nieuwbouw, dat is bedoeld voor de aanleg van de nutsvoorzieningen en de aansluitingen van de huizen die op de eerste en tweede verdieping van de nieuwbouw komen. De vijftien parkeerplaatsen aan de Groeneplaats blijven tijdens de tijdelijke inrichting nog gewoon bestaan. Bedoeling is dat deze verdwijnen bij de definitieve herinrichting en vervolgens verplaatst worden naar de Elemert (plek bushalte) waar op termijn een zogeheten 'Mobipunt' moet komen waar auto's, fietsen en het openbaar vervoer elkaar treffen. De tijdelijke inrichting wordt uitgevoerd door aannemer Strukton.


Bedoeling is dat bij de definitieve herinrichting van de Groeneplaats, Vismarkt en omgeving een plein wordt aangelegd met behulp van rode klinkers, lijngoten voor de afwatering en een paar nieuwe bomen aan de zijkant van de Waag. Dat is op basis van een ontwerp uit 2016. De afbeeldingen van dat ontwerp hebben de afgelopen maanden op de houten schutting langs de nieuwbouw gehangen. Bedoeling is dat de bomen die nu al op de Groeneplaats en in de Parkstraat staan behouden blijven. De Parkstraat zelf wordt nog niet aangepakt, dat komt in een latere fase als de plannen voor eventuele nieuwbouw op de hoek Groeneplaats/Parkstraat verder aan de orde komen.


De gemeenteraad stelde op 14 maart 2018 een krediet van €1.225.000,- beschikbaar voor de herinrichting. Dat bedrag werd tijdens de laatste raadsvergadering op 26 februari met €218.000,- verhoogd naar circa €1,4 miljoen. Besloten werd tevens om het oorspronkelijk plan voor een openbaar toilet in het centrum nog even in de ijskast te zetten en weer op te pakken als de nieuwbouw op de hoek Groeneplaats/Parkstraat aan de orde komt. Het begrote bedrag voor het openbaar toilet (€85.000,-) is tijdelijk in de algemene reserve in de wacht gezet. Er werd tijdens de vergadering ook bepaald dat er een (tijdelijke) fietsenstalling zou moeten terugkeren op de Groeneplaats en een goede fietsenstalling aan de Elemert.


Voor het overzicht. Burgemeester en wethouders verwachten dat vóór de zomer de herinrichting van De Wezentuin wordt aanbesteed en dat dan ook de renovatie van De Waag moet zijn afgerond. De start van herinrichting van De Wezentuin is vermoedelijk in het voorjaar van 2021, maar dat is volgens het college afhankelijk van de aanbesteding van het werk en van de herinrichting van de Groeneplaats en de Vismarkt. Het moet ook nog tot herinrichting van de Kantoorstraat, de Binnenburg en de Stenenplaats komen en daarover presenteert het college later nog adviezen aan de gemeenteraad. Bedoeling is dat het college nu weer in gesprek gaat met de initiatiefnemers voor nieuwbouw in de Kantoorstraat. De ondernemers aan de Stenenplaats willen ook graag snel in gesprek met het college. Dan zijn er ook al een tijdje de graafwerkzaamheden op de hoek Groeneplaats/Elemert. Bedoeling is dat die eind maart worden afgerond.