De weg en het fietspad zijn nu nog separaat.
De weg en het fietspad zijn nu nog separaat. Foto: Ton Zegers

Bewoners Zanddijk om tafel met gemeente

Het plan om een deel van het fietspad langs de Eierlandse Duinen terug te geven aan de natuur (door de Provincie verplichte compensatie) en in het verlengde een stuk weg tot gedeeld gebruik maken voor fietsers en automobilisten leidt nog altijd tot onvrede onder de bewoners. In een uitgebreide brief leggen negentien belanghebbenden uit waarom zij het pertinent oneens zijn met het besluit. Om nader tot elkaar te komen is er binnenkort een extra informatiebijeenkomst waarbij gemeente en Staatsbosbeheer in gesprek gaan met de belanghebbenden.

Een deel van de pijn lijkt hem in de slechte communicatie tussen de belanghebbenden en de gemeente te zitten. In deze krant stelde wethouder Edo Kooiman dat met alle betrokkenen was gesproken. De briefschrijvers stellen echter dat zij via de media moesten vernemen wat de plannen waren en stellen zelfs dat slechts met één persoon is gesproken. "Wij onderschrijven de mening van de gemeente dat dit fietspad het grootste knelpunt is van het fietspadennetwerk op Texel. Ook onderschrijven wij dat het, uit het oogpunt van verkeersveiligheid, noodzakelijk is de weg zodanig vorm te geven dat de automobilisten wel gedwongen worden om niet harder te rijden dan 30 kilometer per uur. Waar wij ons echter niet in kunnen vinden, is het voornemen om het fietspad geheel weg te halen en van de rijweg een zogenaamde fietsstraat te maken. Hierbij zal dit weggedeelte gebruikt worden door zowel fietsers, automobilisten als wandelaars. Dit met als enige motief dat er voldaan moet worden aan de compensatieregeling in het natura 2000 gebied. Naar onze mening is, door het samenvoegen van verschillende verkeersstromen, er sprake van een zeer gevaarlijke situatie die als niet toelaatbaar moet worden beschouwd. Dit baart ons grote zorgen en is de belangrijkste reden dat wij tegen de nu voorgenomen reconstructie zijn."


Edo Kooiman reageerde vorige week telefonisch op vragen van de redactie die onder meer vroeg hoe het zit met de aansprakelijkheid. Ligt die bij de gemeente of bij Staatsbosbeheer? "Op dit moment worden alle fietspaden van Staatsbosbeheer volledig in kaart gebracht en wordt er gekeken wat er moet gebeuren qua onderhoud. Ook wordt er hard gewerkt aan het contract tussen Staatsbosbeheer en de gemeente en dat moet voor de zomer klaar zijn. In dit contract wordt ook de aansprakelijkheid vastgelegd. Op die avonden gaan we samen met Staatsbosbeheer in gesprek met bewoners, de plannen zijn nog niet in beton gegoten en als er goede suggesties zijn gaan we daar echt naar kijken."


De gemeente en SBB maakten begin februari bekend het fietspad van de Zanddijk geheel uit te voeren in beton en te verbreden tot 3,5 meter. Het huidige fietspad bestaat grotendeels uit asfalt. Omdat het fietspad door een natuurgebied (Natura 2000) loopt is het verplicht ruimte die van het duingebied wordt afgesnoept elders in de omgeving te compenseren. Het 7,5 kilometer lange fietspad dat tussen De Koog en De Cocksdorp door de Eierlandse duinen loopt, is in erg slechte staat. Dat is onder meer te merken aan de toenemende klachten. Deze oplossing achten de belanghebbenden echter als slecht: "Het risico op ongelukken achten wij daarbij te groot en niet toelaatbaar. Het betreffende deel van het fietspad wordt door de gemeente gezien als het grootste knelpunt van het fietspadennetwerk op Texel. Voorkomen moet worden dat het nu het gevaarlijkste fietspad wordt."