Gemeenten starten opvolging

regio-programma De Kop Werkt

Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel zijn begonnen met de opvolging van het regionaal stimuleringsprogramma 'De Kop Werkt' dat eind dit jaar afloopt.

Onder de naam 'De Kop Groeit' wordt een nieuwe agenda opgesteld waarin beschreven wordt wat de vier Noordkopgemeenten vanaf 2021 gezamenlijk aan projecten gaan uitvoeren als 'De Kop Werkt' is afgelopen. Deze nieuwe 'samenwerkingsagenda' wordt opgesteld vanuit het zogeheten Regioakkoord De Kop Groeit en gaat in ieder geval over zes thema's in de Kop van Noord-Holland.


Dat zijn de bereikbaarheid van de regio, de bouw van mogelijk vijfduizend woningen tot 2030, verbeteringen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs plus de ontwikkeling van duurzame energie.

Beschreven staat ook dat de gemeenten in de Noordkop een 'proeftuin' zijn wat duurzame energie betreft. "Als het aan de colleges ligt, komt er meer ruimte voor andere vormen zoals getijdenenergie en waterstof." Het programma 'Match2020', bedoeld om de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers te verbeteren, blijft bestaan. De Texel Academie is daar een concreet voorbeeld van.


Bedoeling is dat de gemeenteraden van de vier Noordkopgemeenten voor de zomer een besluit nemen over het nieuwe Regioakkoord. Dan wordt ook gesproken over de financiering. Voor 'De Kop Werkt' werd in 2017 bij de start in totaal €30 miljoen uitgetrokken waarvan €15 miljoen van de provincie en €15 miljoen van de vier gemeenten. Texel droeg destijds €1,2 miljoen bij aan 'De Kop Werkt'.