Zwembad Molenkoog in Den Burg.
Zwembad Molenkoog in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Kaartje voor Molenkoog wordt fors duurder

Mensen die zwemmen in Molenkoog in Den Burg zijn komend seizoen mogelijk beduidend meer kwijt voor de entree dan vorig seizoen.

Dat valt op te maken uit de herziene tarieven voor gemeentelijke sportaccommodaties die afgelopen woensdag door de politieke partijen in de commissievergadering werden besproken. De tarieven gaan gemiddeld met dertig procent omhoog, maar er zijn ook een paar tarieven die op de nominatie staan harder omhoog te gaan.


Dan gaat het met name om de kosten voor een abonnement in de voorverkoop. Het college wil de voorverkoop afschaffen, zodat er nog één tarief voor het abonnement is. Een abonnement kostte in 2019 in de voorverkoop €39,10 en dat tarief stijgt dit seizoen volgens het collegevoorstel mogelijk met €20,40 naar een bedrag van €59,50. Senioren van 65 jaar oud zijn dit seizoen mogelijk nog een stukje duurder uit. Zij betaalden in 2019 in de voorverkoop €21,20 voor een abonnement en dat wordt dit seizoen mogelijk eveneens €59,50. Dat zou een kostenstijging van €38,70 per abonnement betekenen.


Vanuit de Seniorenvereniging werd tijdens de commissievergadering aangekaart dat een verhoging van de tarieven wel logisch is, maar een stijging van €21,20 naar €59,50 voor 65-plussers is volgens de Texelse Seniorenvereniging buitenproportioneel. De voorgestelde stijging van de tarieven kan eveneens voelbaar worden voor gezinnen als die allemaal een abonnement voor Molenkoog aanschaffen. In 2019 was een denkbeeldig gezin met drie kinderen in totaal €170,30 kwijt voor vijf abonnementen. Komend seizoen is hetzelfde gezin mogelijk €248,50 kwijt aan vijf abonnementen. Ter toelichting: in 2019 moest voor de eerste drie gezinsleden €39,10 voor een abonnement worden betaald en lid vier en vijf kregen gezinskorting (€26,50 in plaats van €39,10).


Conform de voorstellen die nu op tafel liggen betalen de eerste drie gezinsleden komend seizoen elk €59,50 voor een abonnement en lid vier en vijf krijgen gezinskorting (twee keer €35,-). Bedoeling is dat de kosten voor een los kaartje stijgen van €3,65 naar €4,80, de vijfbadenkaart gaat mogelijk omhoog van €15,95 naar €21,- en kaart voor aquajoggen gaat van €41,65 naar €55,-.

De voorgestelde verhogingen maken deel uit van de algehele herziening van de tarieven van gemeentelijke sportaccommodaties. Dat beleid is sinds 1994 niet meer aangepast. Uit een onderzoek kwam naar voren dat Molenkoog tot een van de goedkoopste zwembaden van Nederland gerekend mag worden.


Volgens het college mag in acht worden genomen dat het openluchtbad een paar jaar geleden gerenoveerd en vernieuwd is en dat daar rekening mee mag worden gehouden in de tarieven. Tijdens de voorbesprekingen van de beoogde nieuwe tarieven werd vanuit Molenkoog aangegeven dat de tariefsverhoging in één keer doorvoeren een te grote stap is. De voorkeur gaat er naar uit dat verhogingen in meerdere stappen worden doorgevoerd. De zwemclub heeft eveneens moeite met de verhogingen. De renovatie kan volgens de club geen reden zijn, omdat de afschrijvingskosten voor het bad minder worden.

Het voorstel voor de herziene tarieven ligt woensdag 18 maart op tafel bij de gemeenteraad voor besluitvorming. Bedoeling is dat Molenkoog eind april weer opengaat.