De Thijsseschool plus de ijsbaan.
De Thijsseschool plus de ijsbaan. Foto: Jeroen van Hattum

Wat ik zeggen wou

IJsbaan


Tja, wat ik zeggen wou…. Dat heb ik eigenlijk al gezegd maar het lijkt of men mij niet begrepen heeft? Ik probeer het dus nóg maar een keer.


Wanneer er tientallen parkeerplaatsen bij de nieuwe sporthal zijn aangelegd en er ook nog eens een aantal parkeerplaatsen komen bij het nieuwe gezondheidscentrum én er zijn parkeerplaatsen bij het gemeentehuis én naast de Stayokay. Én er is aangetoond dat er in Den Burg Zuid géén parkeerplaatsen te kort zijn.


Én er is nog geen financieel plaatje gemaakt van het aanleggen van parkeerplaatsen op de ijsbaan – en daar gaat u van schrikken mensen - ú gaat dat betalen mensen, beseft u dat wel?! Én er is nu eigenlijk al een financieel tekort en het OCT moet dan nog gebouwd worden. Én het nieuwe cultuurcentrum waarin Artex, Young 4 Ever en de bieb zich gaan huisvesten. Én er zitten verschillende, beschermde soorten vleermuizen langs de ijsbaan. Én we moeten nu echt om de klimaatverandering gaan denken – en dus hebben we bomen nodig (moet dat nóg dieper uitgelegd worden of snappen jullie wel waarom klimaat en bomen met elkaar te maken hebben?).


Nou ja, makkelijker kan ik het niet maken. Redenen te over om géén parkeerplaatsen op de ijsbaan aan te gaan leggen. Vooralsnog. Zoals GroenLinks samen met de PvdA het amendement indienden. Het broedseizoen komt eraan. Er mag zo meteen niet meer gesnoeid worden etc. etc. Het komt er dus eigenlijk op neer dat er deze zomer sowieso geen parkeerplaatsen worden aangelegd op de ijsbaan en dus komt het er eigenlijk op neer dat het wél bekeken kan worden dit seizoen, of er een tekort is aan parkeerplaatsen in Den Burg Zuid. Wie kan mij dan uitleggen waarom er door een meerderheid vóór dit belachelijke idee gestemd is?? Want dat begrijp ik dan dus echt niet.


En dan heb ik het nog niet eens over de jeugd gehad. Onze eigen, Texelse jongeren die door een ‘Texelse IJslandse aanpak’ weer gelukkig moeten gaan worden. Onze jongeren die straks nergens meer terecht kunnen om lekker buiten sportief bezig te zijn (in de hoop dat dat preventief zal helpen tegen drank- en drugsgebruik en voor geluk). Alle speelpleinen bij de huidige scholen zullen verdwijnen. Het Texel ’94 veld is op slot. Nee, die jeugd – die we zo zouden moeten koesteren – die geven we straks een stukje grasveld naast een parkeerplaats. Dat is pas een gezond idee!


En dan tenslotte de toerist, want zij zijn het waarvoor natuur en jeugd blijkbaar moeten wijken. Die arme toerist, die 300 meter verder moet lopen om het gezellige centrum van Den Burg te kunnen bereiken. Die arme toerist die lekker heeft gegeten in één van de vele gezellige tentjes van Den Burg, die moet 300 meter verder lopen om bij z’n dikke auto te komen en daardoor waarschijnlijk alweer honger heeft? Heeft iemand die ‘arme toerist’ wel eens gevraagd naar zijn/haar mening? Waarvoor zij naar Texel komen? Of zij méér kopen bij onze ondernemers wanneer ze niet zo ver hoeven te lopen? En dan nog…moeten we ons daar dan maar in schikken? Ten koste van alles?


Uiteindelijk komt het CDA nog met een heel mooi alternatief. De ijsbaan, met z’n historische waarden, kan behouden blijven. De toerist kan nagenoeg nóg dichterbij het centrum parkeren. En toch, tóch stemt de meerderheid van onze raad (gekozen door onze eigen inwoners) vóór…..Nou ja, u begrijpt mij waarschijnlijk wel? Ik begrijp echt geen snars van deze besluitvorming!!!


Sjakkeliene Klaassen,

Den Burg