Halve De Waal kent verandering

Een ander parcours zonder De Staart voor de lopers van de 21,1 en de 10,6 kilometer en ook een andere startplek aan de Bomendiek.

Het zijn een paar veranderingen die doorgevoerd zijn in de 39ste Halve Marathon van De Waal die komende zaterdag 14 maart om 13:00 uur van start gaat. Maar veel is er ook hetzelfde gebleven; de Halve Marathon van De Waal is een evenement van herkenning en de geregeld gebruikte term 'kneuterigheid' en dat gaat niet zomaar overboord.

Het nieuwe parcours leidt onder meer via de Westerboersweg en het nieuwe fietspad naar De Hertenkamp en vervolgens via de Limietweg en de Polderweg terug naar De Waal. Het parcours was vorig jaar al anders door de werkzaamheden in polder Waalenburg en de afsluiting van De Staart en die verandering beviel de lopers wel. Het betekent dat De Staart (waar het altijd waait en meestal 'wind tegen' is) eruit is. Alleen de deelnemers aan de 4 kilometer lopen nog een klein stukje over De Staart. De finish is aan de Polderweg binnen de bebouwde kom.

Volgens goed gebruik kunnen de deelnemers zich op de dag zelf aanmelden in dorpshuis De Wielewaal, maar belangstellenden kunnen zich sinds een paar jaar ook van te voren aanmelden (via www.halvemarathondewaal.nl). Het evenement begint om 12.15 uur met de kidsrun (aanmelden via www.sportstichtingtexel.nl) en drie kwartier later gaan de 21,1, de 10,6 en de 4 km van start. De 21,1 km werd vorig jaar gewonnen door Tim Tesselaar uit Den Helder en Silve Schoorl uit Den Burg. Winnaars bij de 10,6 km waren oud-Texelaar Martijn van Haren en Lucie Veeger uit De Cocksdorp. Hessel Arensman won in 2019 de 4 kilometer. Na afloop staat in De Wielewaal voor de deelnemers een kop soep klaar en worden er appels uitgedeeld. Ook is er in de loop van de middag een verloting. De Halve Marathon kende tot een paar jaar geleden een terugloop in het aantal deelnemers, maar sinds een paar jaar is de belangstelling weer aan het toenemen. Afgelopen jaar deden er 240 hardlopers mee.