In Stayokay werden de presentaties gehouden.
In Stayokay werden de presentaties gehouden. Foto: Job Schepers

Studenten Inholland en Aeres buigen zich over openbaar vervoer

Op Texel speelt al jaren de discussie hoe de autodruk verlaagd dient te worden. Veertig studenten van Hogeschool Inholland en Hogeschool Aeres deden afgelopen week onderzoek naar dit vraagstuk en presenteerden hun ideeën donderdagavond aan de jury, bestaande uit wethouder Hennie Huisman, Bart de Vries, directeur van TBO, directeur Richard Oerlemans van Inholland en Pepijn Lijklema van het initiatief nemende Texlabs.

Dat het een moeilijk vraagstuk is, blijkt ook tijdens de presentaties in Stayokay. Een week is kort om alle nuances van het dossier te leren kennen en dit was merkbaar bij sommige ideeën. Toch wierpen de presentaties ook weer een nieuw licht op de zaak en zorgde het voor frisse invalshoeken. Sommige van de ideeën lijken niet direct baanbrekend, maar kunnen wel bijdragen aan het verbeteren van het openbaar vervoer en het aanmoedigen tot het pakken van de fiets op zeer korte termijn. Zo kwam een groep studenten op het idee om logiesverstrekkers en fietsverhuurders beter te laten samenwerken door fietsen voor langere tijd te verhuren. Nu is het vaak nog zo dat gasten vervolgens de fiets moeten afhalen bij de receptie. Bij het plan van deze studenten staan de fietsen al klaar bij het huisje. Het moet de toerist verleiden om de fiets te pakken in plaats van de auto.Ook het idee met de 'tractorbus' lijkt vrij snel realiseerbaar, maar dit lijkt niet veel meer dan een toeristische attractie vergelijkbaar met het toeristentreintje van De Krim.

Innovatief en inpasbaar lijkt het idee 'Plexat' dat vooral inzet op crowdcontrol. Door gebruik te maken van te verzamelen data - via bijvoorbeeld paviljoens en restaurants is technisch veel mogelijk - is aan te geven waar het druk is en waar niet. Door dit te combineren met elektronische fietswijzerborden worden fietsers naar rustiger plaatsen geleid, hetgeen weer zorgt voor spreiding van de drukte. Verder waren er nog ideeën om bijvoorbeeld schapenboeten in te zetten als mobipunt voor fietsverhuur. Ideeën die mogelijk op korte termijn mogelijk (deels) uitgevoerd worden zijn het "Jutteridee" en het Kenniscentrum. Het eerste maakte gebruik van shuttlebusjes. Dit is vergelijkbaar met het Texelhoppersysteem maar veel laagdrempeliger en duurzamer. Bovendien wordt de wachttijd teruggebracht waardoor het aantal klachten afneemt. Het bedachte kenniscentrum dat in de kinderschoenen staat moet ruimte geven om ideeën van studenten en Texelaars voor dit soort vraagstukken verder uit te kunnen werken.