Sander de Haan:
Sander de Haan: "Leuk om een feest compleet te maken met een lekker buffet." Foto: Jeroen van Hattum

Luxe dat strand hier overal zo dichtbij is

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Ik was klaar met mijn opleiding en wilde graag een zomertje werken. Via een uitzendbureau kwam ik bij De Compagnie. Inmiddels zijn we 12 jaar verder en ben ik hier nog steeds...


Wat voor werk doe je/heb je gedaan op Texel?

Ik ben begonnen bij De Compagnie, Ad (eigenaar) en toenmalig chef-kok Frenk hebben mij in een mum van tijd de fijne kneepjes van het koken geleerd. Inmiddels ben ik voor mezelf begonnen, een cateringbedrijf. Dat is vaak in de weekenden het eten verzorgen op feesten en partijen, van hapjes tot buffetten. Naast de catering heb ik ook een foodtruck, waarmee ik op festivals sta, maar ook op bijvoorbeeld bruiloften en buurtfeesten. Het is heel veelzijdig, dat maakt het erg leuk. Doordeweeks ben ik veel aan het werk met een van mijn beste vrienden Pim de Lugt. Die heeft sinds een paar jaar een eigen schildersbedrijf. 1,5 jaar terug hielp ik hem met een klusje en dat liep een beetje uit een hand met als gevolg een superleuke samenwerking. Pim laat zien dat schilderen echt vakmanschap is en ik leer veel van hem.


Mensen blij maken met iets dat je goed kan geeft voldoening

Vanwaar de keuze voor de foodsector?

Mensen blij maken met iets dat je goed kan, geeft voldoening. Een feest compleet maken met een lekker buffet vind ik leuk om te doen. Blije gezichten, daar doe je het voor. Ook sta ik graag met mijn foodtruck op festivals. Hapje, drankje, muziek en een gezellig sfeertje maken, dat werkt erg leuk.


Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik houd van vissen, dit doe ik al van jongs af aan. In Groningen, waar ik vandaan kom, was het altijd in zoet water. Dat was hier wel even omschakelen. Gelukkig raakte ik bevriend met Shadie Smits en Jacob Krijnen die op zout water de fijne kneepjes kenden. En voetballen, bij Oosterend 3 ben ik begonnen. Die mannen konden voetballen en lusten gelukkig ook nog een biertje. Daarna ben ik naar Texel'94 gegaan. Jarenlang heb ik daar in het 1e elftal gespeeld met veel plezier. Vanwege fysieke klachten ben ik gestopt bij Texel. Momenteel speel ik bij De Koog. Weinig trainen en het spelen op natuurgras scheelt een hoop.


Wat is het leuke aan voetballen?

Als team winnen is het leukste aan voetballen. Na de wedstrijd een biertje en een beetje slap ouwehoeren maakt de zondag compleet! Ik was altijd razendsnel, werd wel eens 'Goudhaantje genoemd', maar die tijd is niet meer. Door een paar zware knieblessures en een kilo of tien erbij moest ik mijn spel een beetje aanpassen. Ik voetbal nu ruim 25 jaar en nog steeds met veel plezier. Drie jaar geleden werden we kampioen bij Texel'94 in de 3e klasse. Dat zijn dingen die je niet snel vergeet.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Door de Texelaars ben ik hier gebleven. Vanaf dag 1 voelde ik me hier thuis. Inmiddels ken ik hier best veel mensen. Ik vind het heerlijk om lekker door Den Burg te lopen en een praatje te maken met de mensen die je tegenkomt.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De stranden. De luxe om binnen tien minuten op het strand te liggen is uniek. Op een warme dag lekker naar het strand met een handdoek en een gevulde koelbox.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind Texel heel duur worden, zowel om te wonen maar ook om op vakantie naartoe te gaan. Overal zie je nieuwe vakantievilla's uit de grond komen. Steeds minder mensen komen hier om lekker te kamperen. Ik zou het jammer vinden als Texel een vakantiebestemming wordt voor alleen mensen met een dikke portemonnee.


Wie verdienen er een grote pluim op Texel?

Mijn vrienden, met name Jeroen Vlaming en Pim de Lugt. Nadat ik anderhalf jaar terug zonder woonruimte en werk kwam te zitten, kon ik bij Jeroen terecht voor onderdak en Pim nam me mee om te schilderen.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Woonruimte voor Texelaars. Dat is in mijn ogen nog steeds een groot probleem. Ook is het lastig voor mensen om op Texel te werken vanwege het tekort aan woonruimte. En de prijzen rijzen de pan uit. Het is voor een alleenstaande niet te doen hier iets te kopen.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

We kunnen niet zonder, in de zomer is het hard werken. In de winter hebben we wat meer tijd voor vrienden en familie. Ik houd van de afwisseling. Soms vind ik het in het hoogseizoen wel heel druk, maar als ik dan in januari door een lege winkelstraat loop mis je die reuring toch. Daarnaast heb ik een groot deel van mijn inkomsten te danken aan de toeristen dus ik ben erg blij met ze.


Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop dat die 'oranje vis' dan inmiddels is langs geweest en ik met een cocktail op het strand lig omringd door een paar mooie dames... Nee, over vijf jaar hoop ik hetzelfde te kunnen doen als nu, hard werken, voetballen, en met vrienden lekker terrassen. Daarnaast hoop ik dat mijn bedrijf de vorm heeft aangenomen hoe ik het me nu voor ogen heb. Ik wil niet de grootste van Texel worden, maar wil met de catering vooral mensen laten genieten van lekker eten. Persoonlijk contact met klanten vind ik belangrijk. Of het nu om een buffet voor 100 man gaat of voor 10. Iedereen krijgt dezelfde aandacht.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Pim de Lugt. Een graag geziene Texelaar.