Het eerbetoon was groot nieuws voor De Gooi en Eembode.
Het eerbetoon was groot nieuws voor De Gooi en Eembode. Foto: Bastiaan Miché

Imme Dros en Harrie Geelen

bijgeschreven in Gulden Boek

Schrijfster en oud-Texelse Imme Dros en haar man Harrie Geelen zijn in Hilversum bijgeschreven in Het Gulden Boek. De eer viel hen ten deel "als erkenning van hun belangrijke bijdrage aan de jeugdcultuur".


In zijn speech noemde burgemeester Pieter Broertjes Dros en Geelen "een uniek echtpaar met ieder afzonderlijke kwaliteiten, maar ook individueel zeer bijzonder. Wat is Hilversum trots op zulke bijzondere en unieke inwoners."

Het Gulden Boek is in 1953 in het leven geroepen. Er staan inmiddels 160 namen en verhalen van inwoners die zich "op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt".

Imme Dros debuteerde in 1971 als schrijver van het boek het paard Rudolf. Vanaf dat moment heeft zij bijna jaarlijks een boek geschreven. Vele boeken zijn vertaald, waardoor zij ook internationaal bekend is. Prentenboeken bedoeld voor jonge kinderen, leesboeken voor oudere kinderen, en hertaalde klassiekers voor jongvolwassenen en volwassenen. Veel van de boeken zijn geïllustreerd door haar man. "Zijn tekeningen maken de verhalen van Imme onvergetelijk omdat de figuren in zijn tekeningen excentriek zijn, eigenwijs en vrolijk. Zij maken de verhalen van Imme compleet", aldus Broertjes.

Ook Geelen heeft een indrukwekkende staat van dienst. Op het gebied van de Nederlandse kindertelevisie, films, het toneel en als illustrator van allerlei boeken.

"Imme Dros en Harrie Geelen hebben ieder voor zich en gezamenlijk nog veel meer, een grote bijdrage geleverd aan de jeugdcultuur in Nederland en zij hebben hiervoor vele prijzen gewonnen. De gemeente Hilversum wil door deze twee inwoners in te schrijven in het Gulden Boek, hun werk in de vorm van ontelbare boeken, films, televisieseries en musicals, een ereplaats geven. Imme Dros en Harrie Geelen zijn uitzonderlijk getalenteerde en gedreven Hilversumse ambassadeurs van cultuur en literatuur."