Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Weer beddenkwestie voor gemeenteraad

"Als de bedden aan de Pontweg niet verplaatst worden, komt er daar dan vast een hotel of luxe vakantiehuizen. Dat willen we toch ook niet?" Met die woorden brak Annie Hin (Texel 2010) een lans voor het plan om bedden van Pontweg 226 en Limietweg 1 te verplaatsen naar de Kikkertstraat in De Cocksdorp, op de plaats waar vroeger de supermarkt zat.

Een week na de vorige beddenkwestie (Pontweg - Mienterglop) moest de politiek zich woensdagavond opnieuw over het verplaatsen van bedden buigen. Het is een slepende kwestie aan het worden, zo geeft ook initiatiefnemer Eric Hooijschuur aan. "De lege plek in de straat is ook ons een doorn in het oog. We willen echt wat. Omdat er eerder een supermarkt stond, gaat het om een behoorlijk stuk grond. We zijn er nu vijf jaren mee bezig. Op een gegeven moment gingen de innovatieve slaapplaatsen van tafel. We kregen een brief van het college met het verzoek om verder te zoeken naar slaapplaatsen. Dat hebben we toen gedaan en toen kwam er in juni 2019 een verbod op het verplaatsen van spookslaapplaatsen en waren we zuur. Het wordt heel lastig om nu ergens anders bedden te zoeken die een ondernemer dan ook nog moet willen verkopen", vertelt hij woensdagavond tijdens de commissievergadering.

De politiek worstelde met het vraagstuk. De familie Hooijschuur, waar commissielid Texels Belang en tevens mede-initiatiefnemer van het plan Cees Hooijschuur zich niet bemoeide met het vraagstuk, lijkt steeds door de tijd ingehaald te worden en de schuttingen zijn geen versiering van de straat. Leontien Verseput (CDA) vroeg zich af hoe de dorpsgenoten tegen het plan aankijken. Eric Hooijschuur stelt dat er voor- en tegenstanders zijn, maar dat iedereen het er over eens is dat er reuring ontbreekt in de straat. "Een hotel met 75 slaapplaatsen zorgt voor beleving in de straat en heeft aan de andere kant minder vervoersbewegingen dan een supermarkt."

Het lijkt vooral de beddenverplaatsing die tot een probleem leidt. "Het is niet persoonlijk. Maar als we nu een list gaan verzinnen, zoals Jur Schuiringa (VVD red.) oppert, dan is dat bijzonder. Als we ieder specifieke geval weer individueel gaan behandelen, hebben we maling aan onze eigen besluiten en aan het beleid. We hebben vorig jaar afgesproken dat het niet meer mogelijk is om spookslaapplaatsen te verplaatsen", laat Remko van de Belt duidelijk weten. Astrid van de Wetering (D66) gaf nog mee dat er misschien actieve slaapplaatsen te koop zijn. Die mogen wel worden verplaatst. De raad besluit over twee weken.