Afbeelding
Foto: Job Schepers

@txl

Die zeurende studenten altijd. Tegenwoordig hebben ze om de haverklap een burn-out. Vroeger wisten mensen tenminste nog wat werken was. Een bestuur naast je studie was een eitje. Studenten zeggen dat ze prestatiedruk ervaren, maar die leggen ze zichzelf gewoon op. Ze moeten niet zo moeilijk doen, maar gewoon aan de slag. Dit soort geluiden hoor je vaak onder de "oudere" generaties. Deze geluiden zijn volledig onterecht en oneerlijk.

Studenten

Drie op de vier studenten raakt emotioneel uitgeput. Eén op de drie studenten heeft een fors verhoogde kans op een burn-out. En eenzaamheid komt vaker voor onder jongeren en studenten dan onder bejaarden. Zeuren al deze studenten? Vroeger was dit toch allemaal niet zo? Nee inderdaad. Maar vroeger was alles anders. De maatschappij was anders. Vroeger was het genoeg om een studie te doen, misschien nog hier of daar een bestuurtje meepakken. Tegenwoordig is vrijwel de eerste vraag bij een sollicitatie: "En wat heb je naast je studie gedaan?" Er wordt verwacht dat studenten een uitgebreid cv hebben. En dat terwijl ze gewoon studeren. Studeren wordt als een vorm van chillen gezien. Hallo, er staat ook gewoon 40 uur per week voor!? Daarnaast moeten studenten dus ook nog eens van alles doen voor hun cv en ook nog eens zien rond te komen, een bijbaantje is dus geen overbodige luxe.

Maar studenten zijn toch lui en zitten alleen maar op een terrasje te genieten van een biertje? Ach, die paar. De meesten hebben een overvolle agenda en eigenlijk nooit tijd. Alles moet eigenlijk maar aan de kant voor een carrière. En nee, het is niet meer zo makkelijk om aan een baan te komen. En ja, misschien leggen studenten zichzelf teveel druk op. Maar dat wordt ook door de maatschappij gedaan. Er wordt te vaak verwacht dat je een heel leven naast je studie hebt, en ondertussen wel hoge cijfers haalt. Terwijl er wel eens wat vaker zou mogen worden gezegd dat het oké is om een keer op je plaat te gaan, om een keer iets niet te halen. Dat het goed is om tijd te nemen voor jezelf. Als dat goed doordringt, dan zul je zien dat studenten minder vaak gaan zeuren.

Martin van der Vlist