Wat ik zeggen wou - IJsbaan

Teleurgesteld reageerde ik na de melding in de Texelse Courant van afgelopen vrijdag 28 februari 2020 dat de gemeenteraad met meerderheid van stemmen het “Parkeren Op De IJsbaan” heeft goedgekeurd. Ik sta vierkant achter Pieternel Geurtz, die op de Elemert bij de bushalte woont en via haar “Bomenpartij” ook Anti-Parkeren op de IJsbaan is.

“Ze” moeten met hun “rotpoten” van de IJsbaan afblijven! Meer groen in Den Burg en het bestaande groen ook groen laten! Er is in de wijde omtrek genoeg parkeerruimte dunkt me: om te beginnen op de Emmalaan voor het gemeentehuis, dan bij TXL sporthal en ook nog bij Garage Kaczor aan de Keesomlaan. Aan de andere kant van Den Burg zijn er de parkeerplaatsen aan de Wilhelminalaan (“Boksberg”), bij Albert Heijn, bij garage Grisnigt en het ex-VTB-terrein aan de Maricoweg.

Wie kwam er op het waanzinnig Kromme idee van een “ondergrondse parkeergarage”? In Amsterdam zeiden we altijd: “Kronkel heeft al een standbeeld, dat hoeft niet per se geëvenaard of overtroffen te worden.” 'Kronkel' was het pseudoniem voor Simon Carmiggelt, die vroeger columns in Het Parool schreef en in de begintijd van de televisie de dagafsluiting verzorgde middels een vijfminutenverhaaltje voor het slapen gaan. Voorts is “Kronkel” de betiteling van een zogenaamd “Krom Idee”. We leven hier op Texel hoor, een kleinburgerlijke goed beschermde gemeenschap, niet in Schagen, Alkmaar of Amsterdam, waar ze wel genoodzaakt waren tot aanleg van ondergrondse parkeergarages of bovengrondse parkeerflats.

Tenslotte wil ik nog aankaarten het TESO-busvervoer, waarvan het “grote rondje Den Burg” (Emmalaan, Bernhardlaan, Beatrixlaan) destijds helaas diende te vervallen ten gunste van alle Koger campings langs de Randweg. Persoonlijk pleit ik ervoor dat de bussen het “grote rondje Den Burg” in volle glorie herstellen ten koste van al die campings langs de Koger Randweg: de toeristen komen toch veelal met de auto. Je zult maar als 'oude van dagen' in 'De Mars' wonen en van het Texelse busvervoer afhankelijk zijn: dan moet je helemaal met je rollator naar de eendenvijver op de Elemert lopen….. Ik zeg dit niet voor mezelf, maar hopelijk voor een heleboel dorpsgenoten! En waar blijft de destijds op de Groeneplaats verdwenen kinderspeelplaats, die aan Juttersmuseum “Flora” aan de Pontweg werd verkocht. Er zou op termijn een nieuwe kinderspeelplaats in het park (“Wezentuin”) komen, graag spijkers met koppen!


Co van Heerwaarden, Den Burg

Kronkel heeft al een standbeeld