PvdA wil vergunning voor B en B

De gemeente moet meer grip krijgen op 'bed- and breakfast' en dat kan met de invoering van een vergunningstelsel voor aanbieders van logies en ontbijt.

Dat bepleitte Remko van de Belt (PvdA) dinsdagavond in de commissievergadering aan de hand van een motie die de PvdA woensdag 18 maart tijdens de raadsvergadering wil indienen. Idee van de PvdA is dat elke aanbieder van B&B verplicht is zich te melden bij de gemeente en een vergunning aanvraagt (ook de bestaande aanbieders). Het moet ertoe leiden dat de B&B’s controleerbaar zijn, dat er regels voor parkeren en brandveiligheid gesteld kunnen worden en dat vergunningen eventueel geweigerd of ingetrokken kunnen worden als niet aan de regels wordt voldaan. De PvdA vraagt het college eveneens te onderzoeken of het totaal aantal plaatsen voor bed- and breakfast kan worden gemaximeerd, zoals ook het geval is bij ‘kamperen bij de boer’. "Het zou mooi zijn als we daar eind dit jaar advies over zouden kunnen krijgen."


Wethouder Hennie Huisman ontraadde namens het college de motie. Volgens haar is het beter te wachten op het Toeristisch Toekomstplan waarin ook over registratieplicht voor logies met ontbijt wordt gesproken. De wethouder wees erop dat er in de loop van het jaar in de Tweede Kamer wordt gesproken over de toeristische verhuur van woningen en dat het beter is ook daar op te wachten. Volgens Van de Belt was het beter om dat juist niet te doen en als gemeente zelf grip op bed and breakfast te krijgen. Hij wees erop dat iedereen wel eens verhalen hoort over woningen die aan de woningmarkt worden onttrokken of parkeeroverlast in woonstraten als gevolg van toeristen die in woonhuis overnachten.


In hoeverre een maximering van het aantal slaapplaatsen voor logies met ontbijt een optie is, bleef in het midden. Volgens wethouder Huisman is het niet uit te sluiten dat er claims voor planschade komen als het ene huis in de straat wel bed and breakfast mag hebben en de ander niet. Volgens de huidige spelregels van de gemeente mag een B&B uit maximaal drie slaapkamers voor in totaal maximaal zes personen bestaan. Het moet ondergeschikt zijn aan het wonen als hoofdfunctie van een huis.

Astrid van de Wetering (D66) vroeg zich af of de focus van de PvdA eigenlijk niet vooral op de overtreders van de regels lag en of het niet beter was meer heil te zoeken in handhaving. Dat wordt ook voorgesteld in de motie. Huisman liet weten dat de gemeente dit jaar van de handhaving van bed and breakfast een speerpunt heeft gemaakt. Volgens de PvdA is het in de huidige praktijk nu echter toch lastig om overtredingen aan te pakken.