Herman Smith bij de geschilderde landschappen die hij vanuit de trein voorbij zag komen.
Herman Smith bij de geschilderde landschappen die hij vanuit de trein voorbij zag komen. Foto:

Italiaanse treinreis inspireert schilder

Een bijzondere expositie in De Hoeksteen in Den Hoorn, waar Toscaanse landschappen en Venetiaanse stadsgezichten een soort panorama vormen.


Geschilderd door Herman Smith. Inspiratie voor de bijzondere serie schilderijen deed hij op tijdens een treinvakantie naar Italiƫ. Terwijl partner Marjan een boek zat te lezen, staarde Herman uit het raam en schetse het landschap dat passeerde. Een bijzondere beleving: "In de Dolomieten gingen we een lange, donkere tunnel in. Toen we er uit kwamen zag alles er andere uit: mooie kleuren, vrolijkheid, prachtige cypressen en het licht was anders. Helder, net als op Texel." De waterrijke stadsgezichten zijn onmiskenbaar uit Venetiƫ. De geschilderde treingezichten zijn een vingerwijzing naar actuele klimaatsdicussie: Herman: "Nooit meer vliegen, het uitzicht uit de trein is prachtig."

De expositie in De Hoeksteen is de hele maand maart te zien, geopend van 10:00 tot 16:00 uur. "Uitzicht uit de trein", de openingslezing, maar eigenlijk een afsluiting, door Hans Marseille is daar op 29 maart om 13:00 uur.