Een zonneweide op het Deense eiland Samso.
Een zonneweide op het Deense eiland Samso. F

Plan zonneweide op lange baan geschoven

De politieke partijen hebben een inhoudelijke bespreking van de aanvraag voor de realisatie van een circa 17 hectare grote zonneweide aan de Pelikaanweg (met 50.000 zonnepanelen) dinsdagavond opgeschoven naar een latere datum.

Texels Belang, VVD en Texel 2010 (samen goed voor acht van de vijftien zetels in de raad) willen het plan voor de zonneweide pas bespreken als de zogeheten Regionale Energie Strategie voor Noord-Holland Noord is besproken. Naar verwachting staat daarvan in juni een concept op de agenda van de commissievergadering. De vaststelling staat gepland in het voorjaar van 2021. De Regionale Energie Strategie beschrijft op welke plekken in de regio (op het land) het beste duurzame energie kan worden opgewekt.


Het van de agenda halen van de zonneweide was een grote teleurstelling voor coalitiepartij GroenLinks dat de zonneweide graag ziet verschijnen. Fractievoorzitter Elias Marseille (GL) hield zijn teleurstelling over TB en VVD niet voor zich en zei gefrustreerd te zijn over de houding van beide coalitiegenoten.


Wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) wees de commissieleden erop- voordat de bespreking van de agenda ging - dat de aanvraag voor de zonneweide al sinds januari 2019 bij de gemeente ligt. De aanvraag had eigenlijk allang behandeld had moeten worden.


Het uitstel van de bespreking kan er volgens de wethouder toe leiden dat de aanvrager van de zonneweide de raad in gebreke stelt en dat de subsidie voor de zonneweide mogelijk wordt misgelopen. Daarvoor moet de aanvraag eind dit jaar afgehandeld zijn. Volgens de wethouder duurde het allemaal langer, omdat de initiatiefnemers eerst met omwonenden waren gaan praten. Betrokken partijen bij het plan zijn energiecoöperatie Texel Energie, initiatiefnemer Texel Solar 2020 en ontwikkelaar Ecorus B.V. Leo Timmers van Texel Energie sprak tijdens de vergadering zijn teleurstelling uit over het uitstel van de bespreking, omdat de energiecoöperatie graag gebruik wil maken van de energie van het beoogde veld met zonnepanelen. Dat zou volgens de stukken van het college voldoende moeten zijn om in twintig procent van de Texelse elektriciteitsbehoefte te voorzien, oftewel twee derde van de huishoudens op het eiland.


Het van de agenda halen van het onderwerp betekent niet dat de zonneweide van de baan is; het onderwerp wordt later - als de Regionale Energie Strategie er is - alsnog een keer besproken. De politieke partijen hadden dinsdagavond formeel een verzoek op tafel liggen om een ‘ontwerp-verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Als die was afgegeven, had de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de zonneweide ter inzage gelegd kunnen worden, zodat er zienswijzen ingediend hadden kunnen worden. Er moet ook nog een uitgebreide afwijkingsprocedure worden gevoerd om de realisatie mogelijk te maken. De beoogde locatie aan de Pelikaanweg heeft de bestemming Agrarisch – Binnenduinrand en die biedt vooralsnog geen ruimte voor een zonneweide. De betreffende grond was ruim twintig jaar in gebruik als (productie)bos.

LTO-voorzitter Arnold Langeveld hield een pleidooi om geen agrarische grond voor zonneweides te gebruiken. Dat staat volgens hem haaks op de gewenste biodiversiteit in de landbouw. "Het heeft ook niets met boeren te maken."


Dries Veltkamp (PvdA) vond het jammer dat Texel nu - met het doorschuiven van de zonneweide - geen enkele locatie voor de opwekking van duurzame energie aanbiedt bij de regionale besprekingen van de Regionale Energie Strategie.