Sieme Jan Zijm en zijn opvolger Marit Hoogenbosch bij Eethuis Klif 23 in Den Hoorn.
Sieme Jan Zijm en zijn opvolger Marit Hoogenbosch bij Eethuis Klif 23 in Den Hoorn. Foto: Gerard Timmerman

Wisseling van de wacht bij Klif 23

Wisseling van de wacht bij eethuis Klif 23 in Den Hoorn, waar Sieme Jan Zijm het stokje heeft overgedragen aan Marit Hoogenbosch.

Sieme Jan (59) werkt al vanaf zijn veertiende in de horeca. “Ik ben begonnen in keuken van de Spyker (nu Loodsmanswelvaren), bij mijn broer Cor en Kees Hoogeraad. Pannekoeken, uitsmijters en dat soort werk.” Andere werkgevers waren Henk Bruin van De Loods en bij de familie Hoogenbosch van Catharinahoeve. “Daar heb ik het vak echt geleerd. In de jaren tachtig ben ik hier terecht gekomen. De eerste vijf jaar samen met Dietmar en sindsdien zelfstandig.

In 2002 heb ik het met Annemiek (zijn ex) helemaal overgenomen. Het concept hebben we altijd hetzelfde gehouden. Laagdrempelig. Pannenkoeken, plateservice en goed betaalbaar. We zijn meegegroeid met het toerisme. Wat we destijds in een jaar omzetten, hebben we nu alleen al in het Hemelvaartweekend. We hebben hier een eersteklas stek, vaak stoppen fietsers hier om wat te eten, om daarna door te rijden naar de boot."

Marit is geen onbekend gezicht in Klif 23. Ze werkt er al een jaar of zeven, eerst in de bediening en later in de keuken. Sieme Jan: "Het mooie aan Marit is dat ook zij haar familie erbij betrekt er zo een soort familiebedrijf van maakt. Ik weet hoeveel werk Annemiek en mijn vrouw Jannie die vanaf 2008 heeft meegewerkt, hier verzet hebben. Je moet blind op elkaar kunnen vertrouwen. Dat heeft zij ook nodig." Marit: "Mijn zwager komt in de keuken en ook mijn tweelingzus Cisca komt hier werken. Daar ben ik blij om. Van mijn man Frank (kok van beroep) leer ik alles. We hebben twee kleine meiden, ook dankzij Frank en de hulp van mijn schoonvader kan ik dit combineren met het gezin."


Marit (35 en opgegroeid aan de Rozendijk) leerde het horecavak bij Jaap en Marjo Feenstra in restaurant Dennenoord, waar ze in tien jaar veel ervaring op deed. "Ik werkte eerst in de snackbar, toen in de keuken en later in de bediening. Daarna Klif 23 en toen een poos in het Pankoekhuis in De Cocksdorp. "Daarna weer terug naar Klif 23, want ik miste het werk en de vrijheid. Hier kan ik mezelf er helemaal in kwijt." Sieme Jan: "Marit is een creatieve kok." En is ook veelzijdig. "Als mijn zwager in de keuken komt, kan ik me wat meer op de rest van het bedrijf richten."

Een andere leiding, maar voor de rest blijft veel hetzelfde. Zoals het fantastische uitzicht op het duingebied van Loodsmansduin. Maar ook de gastvrijheid: Sieme Jan: "Mijn uitgangspunt is altijd geweest: de gasten moeten het naar hun zin hebben." Marit: "Veel mensen komen hier terug en ook veel vaste gasten."

Sieme Jan verdwijnt niet meteen uit beeld. "Marit en ik zijn een VOF aangegaan. Ik bouw het langzaam af en zij bouwt het op. Daar trekken we een jaar of drie voor uit." Marit: "Dan gaan Frank en ik samen verder." Sieme Jan: Voor mij een mooie periode om gas terug te nemen. Ik blijf hier onder meer de biljartavonden doen. We hebben drie biljartclubs en dat doe ik met veel plezier. Maar ik hoef me nu niet meer druk te maken over werkroosters, personeel en dat soort zaken. Alleen nog de dingen die ik leuk vind."


Marit is blij dat Siem Jan nog een poosje blijft. "We hebben je nog veel te hard nodig."