Fietsen voor een smoothie op de Gezondheidsbeurs.
Fietsen voor een smoothie op de Gezondheidsbeurs. Foto: Jeroen van Hattum

Fietsen voor smoothie

Een lekkere smoothie met banaan, ananas of aardbeien? Het is allemaal geen probleem tijdens de Gezondheidsbeurs, maar de leerlingen moeten er wel wat voor doen: fietsen om de boel goed door elkaar te mixen.

Het is een populair onderdeel tijdens de Gezondheidsbeurs die gisteren in de Evenementenhal werd gehouden. De leerlingen van de basisscholen stappen graag op de fiets om al trappend hun eigen smoothie klaar te maken. Het is volgens sommige kinderen even doortrappen, maar dan heb je ook wat.

Met behulp van een strippenkaart lopen de kinderen langs de 24 activiteiten die er in de Evenementenhal zijn. Ze zijn opgedeeld in de thema's 'lichaam', 'brein', 'bewegen' en 'voeding', allemaal gericht op een gezonde levensstijl. Een eye-opener is en blijft - net als bij de vorige Gezondheidsbeurzen - de suikertafel. Daar staan een hoop alledaagse producten met daarnaast suikerklontjes om aan te geven hoeveel suiker er in de betreffende producten zit.

Het maakt indruk op de kinderen die er langs lopen. "Je verwacht niet dat er in sommige dingen zoveel suiker zit", vertellen Raven en Mila, nadat ze de tafel hebben bekeken. Meest opvallend is hoe ook in producten die gezond lijken (bijvoorbeeld een snelle hap voor het ontbijt) een hoop suiker kan zitten.

Ander populair onderdeel is de groentetafel waar de kinderen zelf met behulp van een stuk touw een ketting van de groenten kunnen maken. Daar wordt ook volop aan meegedaan, zo ook door Jasper, Mitchel en Milan die elk een serieuze groenteketting maken. Ze blijken eveneens onder de indruk te zijn van de suikertafel en de hoeveelheid suiker die in etenswaar kan zitten.

De beurs werd gisterochtend in twee delen gehouden. De opening bestond uit een gezamenlijke dans onder aanvoering van Jet Wesselman en daar werd volop aan meegedaan. De beurs is onderdeel van de Gezondheidsweek die al de hele week op de basisscholen bezig is. Aan de hand van een lesboek zijn de kinderen de hele week bezig met wat wel en wat niet gezond is. Ze maakten op school ook diverse posters over gezond leven en die posters waren donderdag eveneens op de beurs te zien.

Marja van Etten van 'Hoera, het is vandaag' - de organisatie achter de Gezondheidsweek - was blij met het verloop en alle medewerking. "Je merkt dat dit wordt gesteund door de Texelse samenleving." Dat werd meteen in de praktijk getoond door Annette van Ruitenburg en Frits Bakker die vijftien jaar geleden de Stichting Slowfood Texel oprichtten. Die is inmiddels opgegeven en de resterende €1000,- die nog in kas zat werd donderdagochtend aan 'Hoera het is vandaag' gedoneerd.

Afbeelding