Esther en Monika van Vliekotter interviewen onderwijsinspecteur.
Esther en Monika van Vliekotter interviewen onderwijsinspecteur. Foto: De Vliekotter

Esther en Monika van Vliekotter interviewen onderwijsinspecteur

Wij zijn Esther en Monika van de Vliekotter in Oosterend. Voor de scholierenpagina kwamen wij op het idee om mevrouw Jellie Brandsma (inspecteur onderwijs) te interviewen, omdat wij graag meer wilden weten over wat een inspecteur doet. Zij kwam onze school inspecteren.


Ze vertelde dat ze 58 jaar oud is en houdt van de natuur. Deze morgen stond ze bij de Zeedijk, vertelde ze. Dat vond ze erg mooi. Ze is op een boerderij geboren is en ze heeft ook 4 broers. Toen ze jong was had ze nog niet gedacht dat ze inspecteur zou worden.

Ze heeft eerst een opleiding heeft gedaan om juf te worden, dat heeft ze 3 jaar gedaan. Dit speelde zich af in de jaren 80. Daarna studeerde ze aan de Universiteit Onderwijskunde. Toen dacht ze aan het einde toen ze bijna haar diploma had gehaald; ‘’Wat heb ik nou eigenlijk van de wereld gezien?’’ Toen heeft ze met haar vriendin een wereldreis gemaakt: vier maanden hebben zij samen in Azië gezeten, Thailand, Singapore, Indonesië en als laatste Maleisië."

"Wij inspecteren, kijken of scholen het wel goed doen. Het allerbelangrijkste is dat alle kinderen goed onderwijs krijgen. Ze vraagt bijvoorbeeld aan kinderen: ‘’Voel je je veilig op deze school? Hebben de juffen/meesters respect voor jullie? Het is ook belangrijk dat je niet gepest wordt. Als dat wel gebeurt dan zeggen ze daar wat van tegen de school. Ook heel belangrijk is dat de leraren goed lesgeven, zodat alle kinderen goed kunnen leren.

"Ik houd van wandelen en tuinieren, alles wat groeit en bloeit vind ik prachtig. Ik ben gewend om in de natuur te zijn."

Wat vindt ze van De Vliekotter? "Een hele gezellige school, als ik de school binnenstap zie ik allemaal leuke dingen!" Waarom controleert een inspecteur? Niet alleen omdat de wet dat voorschrijft, maar vooral omdat zij stimuleert, meedenkt en aan het eind van de dag meegeeft aan de juffen/meesters wat goed gaat en nog beter kan.