Kringloopwinkel

Over een kleine drie maanden heeft Texel weer een kringloopwinkel. Dorcas opent een filiaal op de Abbewaal in Den Burg.

Stichting Dorcas heeft tot doel het verlenen van hulp aan de allerarmsten in Oost-Europa, Midden-Oosten en Afrika, zowel noodhulp als structureel. De organisatie draait op meer dan 2500 vrijwilligers, ondersteund door een klein aantal betaalde krachten vanuit het hoofdkantoor. Tien jaar geleden waren er elf winkels, inmiddels zijn het er 39. Die op Texel wordt nummer 40.

Om de winkel op poten te zetten is een klein opstartteam geformeerd. Dit bestaat uit Frans Koedijk van Dorcas als ondersteuner, Sandor Mantje, Jan van Schie, Nelleke van Schie, Francien Dijt, Mariëlle Aubertijn en Alexandra Besuijen. De afgelopen maanden zijn ze bezig geweest met onder meer het zoeken naar een pand, gesprekken met de gemeente en het opzetten van een Facebookpagina en een Instagramaccount.

Koedijk is twee dagen in de week aanwezig om de verbouwing en inrichting te leiden. Hij heeft vaker met dit bijltje gehakt: met een rolmaat en een kladpapiertje rekent hij uit hoeveel kledingrekken of boekenkasten er moeten komen en hoeveel loopruimte er dan nog overblijft. Hij heeft er plezier in en het is de bedoeling dat de vrijwilligers dat straks ook hebben: "Natuurlijk is de omzet belangrijk voor de goede doelen die wij ondersteunen, maar wij vinden het misschien nog wel belangrijker dat de vrijwilligers het naar hun zin hebben. Sociale contacten, een familiegevoel, daar gaat het ook om".

Inmiddels wordt er ook een klusteam opgezet om de winkel gereed te maken. Het pand zelf verkeert in uitstekende staat, maar er moet natuurlijk wel geschilderd en gepoetst worden, voor er met de inrichting kan worden begonnen.

In de winkel zal kleding verkocht worden, boeken, cd’s, dvd’s, kleinmeubilair, speelgoed en huishoudelijke artikelen.


Op woensdag 11 maart is er om 19.00 uur een bijeenkomst in het winkelpand op Abbewaal 5 voor iedereen die meer wil weten.