Infographic van de gemeente: Texel zelfvoorzienend en duurzaam, zo snel mogelijk realiseren.
Infographic van de gemeente: Texel zelfvoorzienend en duurzaam, zo snel mogelijk realiseren. Bron: Gemeente Texel

"Vaart zetten achter duurzaamheidsambitie"

“Vaart zetten achter de realisatie van de duurzaamheidsambitie", staat in het coalitieakkoord van VVD, GL en Texels Belang. Maar de actie die de gemeente tot dusver heeft ondernomen, kwalificeert de PvdA als "volstrekt onvoldoende". Maar een amendement van deze partij voor meer inzet op verduurzaming van woningen, kreeg woensdag onvoldoende steun.


De acties waarop de PvdA doelt staan in "Texel zelfvoorzienend en duurzaam", de beleidsnotitie van de gemeente voor de energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie die wél een meerderheid kreeg. De notitie beantwoordt de vraag wat nodig is om onze energieambitie waar te maken en legt de basis voor het maken van de Regionale Energie Strategie (RES).

In lijn met de Texelse ambitie om zelfvoorzienend te worden én de wens om de landschappelijke kwaliteit zoveel mogelijk te behouden en eventueel te versterken zet de gemeente in op nieuwe technieken, zoals golfenergie of getijdenenergie. "Voor wat betreft de opslag van energie onderzoeken we de mogelijkheden die waterstof biedt."

Voor de PvdA niet concreet genoeg. Die denkt aan het instellen van een subsidiefonds voor verbetering van isolatie van aan woningen. Bijvoorbeeld tot 20 procent van de investering met een maximum van €2000,- per woning. Een goedkope lening voor investeringen in verduurzaming woning of opwekken van energie bij de woning, gratis energiescan van de woning, verstrekkend gratis maatwerkadvies per woning en informatiebijeenkomsten voor eigenaren van vergelijkbare woningen, met de mogelijkheid tot gezamenlijk inkopen van energiebesparende maatregelen. Daarnaast gezamenlijke inkoopacties voor zonnepanelen. Maar de steun van GL en D66 was niet genoeg.

Energie op dak

Wel unanieme steun vanuit de raad voor de motie "Energie op het dak: de gemeente pakt zijn rol", ingebracht door TB, VVD en GL. De motie roept het college op om een verordening voor te bereiden die regelt dat particuliere huiseigenaren met een renteloze lening met een looptijd van 7 jaar zonnepanelen kunnen plaatsen. Voor deze maatregel willen de indieners een €2 miljoen beschikbaar stellen. Bij verkoop van de woning wordt het restant-bedrag van de lening terugbetaald.

Een gemiddelde installatie van 12 panelen kost circa €5.000,-. Met de motie willen de indieners Texelaars voor wie deze investering een te hoge drempel is, een duwtje in de rug geven.

Energieneutraal

Voor Texelaars die hun bestaande woning willen ombouwen tot energieneutraal stelt de gemeente overigens al een lening beschikbaar om hen hierin financieel te ondersteunen. Deze regeling loopt tot eind 2020. Het rentepercentage van deze lening is vastgesteld voor dit jaar vastgesteld op 1,5 procent, hetzelfde overigens als in 2019. De lening heeft een looptijd van 30 jaar. Dankzij een bijdrage van de gemeente kan ook gebruik worden gemaakt van een gratis eerste (oriënterende) adviesgesprek met Nienke Bloksma van Engergiek Advies over verduurzaming van huizen.

Jur Schuiringa (VVD) wees er op dat het Rijk met maatregelen komt om particulieren te helpen bij het verduurzamen van hun huizen. Het is volgens hem verstandig dat eerst af te wachten.

Volgens wethouder Huisman komt het college snel met aanvullende voorstelling en initiatieven tot verduurzaming van het eiland.