Dorian heeft zijn laatste wedstrijd in de RS:X-klasse gevaren.
Dorian heeft zijn laatste wedstrijd in de RS:X-klasse gevaren. Foto: Life of Dorian

Meest succesvolle windsurfer van Nederland stopt ermee

De medalrace die hij zaterdagochtend op het wereldkampioenschap in het Australische Sorrento voer, bleek achteraf zijn allerlaatste wedstrijd in het windsurfen.

Tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe is per direct gestopt met windsurfen, nadat hij afgelopen week op het wereldkampioenschap windsurfen net naast het ticket voor de Olympische Spelen in Tokio greep. Dorian won het zilver en was de beste in zijn allerlaatste race, maar trainingsmaat Kiran Badloe was beter. Hij werd wereldkampioen en verzekerde daarmee zijn deelname aan de Olympische Spelen. Elk land mag maar één kandidaat voor het windsurfen leveren, waardoor het Dorian of Kiran moest worden.

Het stoppen van Dorian als windsurfer komt niet onverwacht. Na de twee gouden Olympische Spelen in London (2012) en Rio de Janeiro (2016) wilde hij nog een derde keer aan de Olympische Spelen meedoen, al waren zijn omstandigheden sinds 2016 al geheel anders geworden dan ze in aanloop naar London en Rio waren. Daar werkte hij volledig gefocused naartoe. Inmiddels heeft de in Miami wonende Texelaar samen met zijn vrouw Sasha twee dochters en het gezinsleven is Dorian eveneens veel waard.

Dat bleek in Australië toen duidelijk werd dat Kiran het Olympisch ticket zou pakken. Er viel opeens een last van zijn schouders en hij liet in een interview weten graag naar zijn vrouw en kinderen te gaan. De Texelaar mag zich met twee Olympische titels en twee gewonnen wereldkampioenschappen (2011 en 2018) de meest succesvolle windsurfer noemen die Nederland kent. Dorian begon ooit bij Dijkmanshuizen met windsurfen, samen met zijn broer Adriaan. Later was hij ook veel bij Paal 17. Hij werd bijgestaan door zijn ouders Marc en Geertje van Rijsselberghe die een grote bijdrage leverden aan de ontwikkeling van Dorian en Adriaan als windsurfers. Zo reed Marc vroeger stad en land af met beide zoons om ze aan wedstrijden mee te laten doen.

Dorian leek in aanloop naar de Olympische Spelen in Peking in 2008 al even kans te maken op deelname, maar het was toen Casper Bouman die ging. Dorian zijn tijd kwam in 2012 in het Engelse Weymouth waar hij met grote overmacht voor de eerste keer Olympiscb kampioen werd. In 2016 leek hij bij zijn tweede Olympische Spelen in Brazilië aanvankelijk even op gang te moeten komen, maar uiteindelijk was hij ook daar heer en meester op het water. Meer over Dorian in de krant van vrijdag.