Tim de Haan:
Tim de Haan: "We proberen het onze chauffeurs onderweg zo fijn mogelijk te maken, daar hoort ook af en toe een praatje bij." Foto: Jeroen van Hattum

Voel me hier vanaf het begin al thuis

Hoe ben je op Texel terechtgekomen?

Mijn broer Sander de Haan kwam twaalf jaar geleden voor het eerst op Texel vanwege een vakantiebaantje. Hij vond het hier zo leuk, dus kwam nooit meer thuis in Groningen. Toen ik vijftien was ging ik regelmatig naar Texel om mijn broer op te zoeken en ik vond het uitgaan hier fantastisch. Ik was meteen verkocht. Op een gegeven moment bezocht ik hem bijna ieder weekend en stonden de tranen in mijn ogen als ik weer terug moest naar Groningen. Toentertijd ging ik nog altijd met de bus. Maar op mijn achttiende verjaardag heb ik mijn rijbewijs gehaald en ben ik naar Texel verhuisd. Ik wist meteen dat ik hier wilde gaan wonen en mijn leven op Texel wilde opbouwen. Ik werd meteen omarmd door de mensen hier.


Wat voor werk doe je?

Ik ben transportplanner bij AB Texel. Het grootste deel van de aardappeltransport door Europa wordt gepland vanaf ons kantoor. Een supermooi bedrijf om voor te werken en ik heb het hier erg naar mijn zin.


Hele verademing hoe de mensen hier met elkaar omgaan

Wat is het mooie aan het werken in de transport?

Door de techniek van tegenwoordig kun je vanaf je bureaustoel een paar honderd chauffeurs aansturen. Het is iedere dag weer een uitdaging om alle vrachtwagens zo effectief mogelijk te gebruiken, ik zie dat bijna als een sport. Ondanks dat we zo’n groot bedrijf zijn proberen mijn collega’s en ik op kantoor onze chauffeurs onderweg het zo fijn mogelijk te maken, af en toe een gezellig praatje hoort daar ook bij. Ook al is het soms ontzettend druk en is het een stressvolle baan. Ik houd daar wel van, dus ik haal er veel energie uit.



Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?

Ik ben een bezig baasje. Als ik wakker ben, ga ik aan. Na een koffie en een rondje met onze hondjes ga ik naar de golfbaan. Weer of geen weer. Ook vind ik het heerlijk om met mijn motor over Texel te toeren, of met mijn vriendin en hondjes een heerlijke wandeling te maken in de natuur op Texel. Daarnaast ga ik ook graag naar de sportschool. Ik vind het heerlijk om sportief bezig te zijn op mijn vrije dag (naast golfen: hardlopen en tennis) FC Barcelona te kijken en ’s avonds doe ik het liefst een biertje met mijn vrienden in de kroeg


Wat is het mooie aan golfen?

Het is de meest uitdagende en technische sport die ik tot nu toe heb beoefend en ik kan er volledig mijn ei in kwijt. Na een dag hard werken vind ik het heerlijk om deze fantastische balsport te beoefenen. Heerlijk buiten in de natuur. Met mijn vriend Herbert reis ik het land door om op de mooiste golfbanen van Nederland te spelen. Na een rondje golf kom ik helemaal zen thuis.


Wat is het mooie aan motorrijden?

Ik kom net terug van een reis door Vietnam samen met mijn verloofde Jorinde. Wij hebben in vier weken tijd 4000 km afgelegd op de motor. Je komt door authentieke dorpjes waar amper toeristen komen en schuift zo aan bij mensen thuis voor een diner. Op de motor voelden we ons zo vrij, we konden gaan en staan waar we wilden. Je ziet op die manier veel meer van een land dan wanneer je met het openbaar vervoer reist, dus je maakt het land op een heel andere manier mee. Daarnaast is het gewoon een superleuke dagbesteding. Echt een aanrader.



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ben zelf geboren onder de rook van Groningen en daar zijn de mensen wat stug en oppervlakkig. Toen ik voor het eerst op Texel kwam was het voor mij een hele verademing hoe mensen hier met elkaar omgaan. Lekker sociaal en direct. Vanaf het eerste moment voelde ik me hier thuis.


Wat moet er op Texel vooral zo blijven zoals het is?

Ondanks dat de Texelse vloot de laatste tijd nogal is uitgedund, hoop ik dat de kotters die nog in de haven liggen allemaal kunnen blijven. Ik heb veel respect voor deze mannen en hun werk en ik hoop dat ze worden gespaard door de overheid. De kotters maken de haven van Oudeschild nog mooier.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Het is jammer dat ieder stuk weiland tegenwoordig over de kop wordt getrokken en aantrekkelijk wordt gemaakt voor de vogels. Ik vond Texel ook al mooi op de eerste dag dat ik hier kwam, tien jaar geleden. Er is in de tussentijd een hoop veranderd.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Ik vind nog steeds dat De Koog/de Dorpsstraat veel aandacht kan gebruiken. Er staan nog steeds pandjes leeg en ik ben van mening dat er genoeg jonge ondernemers zijn om daar mooie dingen in te beginnen. Dat wordt ze niet makkelijk gemaakt en daardoor blijft een deel van het straatbeeld een beetje verpauperd. Er verandert naar mijn mening te weinig, ondanks alle bouwactiviteiten daar de laatste tijd.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Theo Veeger, mijn schoonvader. Deze man is een harde werker en heeft een hart van goud. Hij doet alles voor zijn (klein)kinderen en staat dag en nacht voor hen klaar. Ik heb veel respect voor hem.



Hoe kijk je tegen toerisme aan?

Goed voor de portemonnee. Klinkt wat oppervlakkig maar goed.



Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop dat ik over vijf jaar een goede zelfstandige hoofdplanner ben bij AB Texel. In de tussentijd hoop ik met Jorinde nog veel van de wereld te zien en ontdekken.



Wie zou je graag in een volgende ‘Eiland Van...’ willen zien?

Mijn broer Sander de Haan. Dankzij hem ben ik op Texel terecht gekomen en daardoor voel ik mij ontzettend gelukkig. Hij is vorig jaar zijn eigen bedrijf begonnen in de foodservice (met eigen foodtruck en catering op locatie). Hij timmert lekker aan de weg en ik ben trots op hem.