College wil versoberd plan Cultuurcentrum

Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad gevraagd de keuze voor een uitgebreide variant van het beoogde nieuwe Cultuurcentrum in Den Burg te heroverwegen.

Het college ziet er - vanwege de kosten - meer brood in om een beperktere variant voor een gezamenlijk onderkomen voor Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek uit te werken. Het college wijkt met het verzoek af van een keuze die de raad in mei 2019 maakte.

De raad koos er toen voor - met uitzondering van de VVD - om het nieuwe Cultuurcentrum op de plek van de Thijsseschool te realiseren. Dat zou dan volgens de raad een uitgebreide variant moeten zijn oftewel met inbegrip van een dorpshuisfunctie, een theaterruimte en een expositieruimte. Dat was op voorstel van Texels Belang en PvdA die vonden dat er knopen doorgehakt moesten worden in het langlopende dossier.

Volgens burgemeester en wethouders zijn de stichtingskosten van de beoogde uitgebreide variant geraamd op circa €8.200.000,-. Dat betekent volgens het college dat er een jaarlast van €333.000,- extra per jaar bijkomt in de gemeentelijke begroting. Dat bedrag zou bovenop de €104.000,- komen die nu voor de huisvesting van Artex en Young 4 Ever in de begroting is opgenomen.

Het verzoek aan de raad is een minder uitgebreide variant te overwegen waarin de betrokken organisaties "houden wat ze nu hebben" en waarin ook een ‘dorpshuisfunctie’ wordt meegenomen. De politieke partijen is gevraagd een budget van €15.000,- beschikbaar te stellen, zodat het college een versoberde variant kan uitwerken. Bedoeling is dat er dan in mei een voorbereidingskrediet aan de raad wordt voorgelegd.

Het college zegt het maatschappelijk belang van Artex, Young 4 Ever en de bibliotheek voor de Texelse samenleving te onderkennen, evenals het belang van goede huisvesting voor deze instellingen, maar zegt wel de voorkeur te geven aan een huisvestingsvariant die minder op de gemeentebegroting drukt. Het verzoek aan de raad wordt vanavond in de commissievergadering besproken.

Meespelend punt is dat Harry Vlek begin 2018 een bedrag van half miljoen euro doneerde aan het Texelfonds om ten goede te laten komen aan het Cultuurcentrum. Het geld is niet bedoeld om de begroting te dichten, maar om extra's voor Texelaars in het Cultuurcentrum mogelijk te maken. Vlek stelde als voorwaarde onder meer dat het centrum op de plek van de Thijsseschool zou moeten komen.

Voor het grotere geheel: de locatie van de Thijsseschool is nu nog gewoon in gebruik als school, maar de locatie komt vrij als de basisscholen in Den Burg hun intrek hebben genomen in het nieuwe Onderwijscentrum dat nabij de OSG moet komen. De bouw van het Onderwijscentrum moet nog beginnen.