Afbeelding
Foto:

Wat ik zeggen wou

Zwerfvuil


Bij deze onze ervaringen m.b.t. het ‘’Afval/zwerfvuil’’ op Texel, in natuurgebieden en stranden en tevens n.a.v het nieuws dat tot ons kwam over het vrijwilligerswerk van Dhr Van der Star.

Er wordt ongetwijfeld in uw gemeente al langere tijd nagedacht over een ‘’lange termijn oplossing’’ om de natuur, strand en leefgebieden op Texel zo schoon mogelijk te houden. In november 2019 waren wij op Texel en maakten een prachtige wandeling van paal 28 tot de Slufter om achter het duin langs weer terug te gaan.

Het vuil dat wij op onze route tegenkwamen wilden wij het allerliefst allemaal meenemen en op een zo goed mogelijke manier weer zien kwijt te geraken! Het schertste onze verbazing (wederom) dat er op deze gehele route en ook niet op de andere stranden, geen enkele mogelijkheid is om ‘’de tientallen ballonslingertjes’’stukken touw, glas en plastic tussentijds op route in bv een ‘’Red de Zee doe Mee Container’’ te doen zoals dit wel al jaren gebeurt langs de Noordzeekust.


Ik kan mij zo voorstellen dat deze grote kisten geen optie zijn in de Slufter en langs moeilijk bereikbare strandnatuurgebieden omdat deze geleegd moeten worden middels een tractor, maar een kleinere zou mogelijk met een Jeep waarvan wij vele sporen zagen geplaatst en geleegd kunnen worden.

Wij hopen en wensen en met ons zeer vele ‘’vrijwillige jutters’’, natuurbeschermers en liefhebbers dat u eventueel i.s.m. Dhr Van der Star, Ecomare, Staatsbosbeheer en andere betrokken Texelaars nog dit jaar maatregelen gaat nemen om er voor te zorgen dat al wat de zee, wind en onverlaten! aan ongewenste spullen op Texel achterlaat opgeruimd kunnen worden door hen die Texel de natuur en fauna een zeer warm hart toedragen.


Marla Schaaper en familie, Assendelft.