Grote plassen, zoals hier in Spang, maandagmiddag tijdens een hevige bui.
Grote plassen, zoals hier in Spang, maandagmiddag tijdens een hevige bui. Foto: Gerard Timmerman

Overvloedige regen testcase

voor nieuwe poldergemalen

Het land mag dan verzadigd zijn, de overvloedige regen van de laatste tijd is een goede testcase voor de nieuwe gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). “De gemalen hebben uitermate goed gewerkt. Ze hebben alle vier zelfs tijdelijk met de maximale capaciteit gedraaid.”


In drie dagen (22, 23 en 24 februari) is vanaf Texel zo'n 3.313.650 kubieke water naar buiten gepompt, becijfert HHNK. Er is gepompt door de gemalen Eierland, Krassekeet, Dijkmanshuizen, De Schans en Prins Hendrikpolder. Gemaal PH heeft op zondagavond rond 20:40 uur het water moeiteloos tegen een buitenwaterstand van +1,66m NAP opgepompt. Het polderpeil was op dat moment -1,84m NAP. Dat betekent dat het water 3,50 meter hoog opgepompt wordt. De gemaalcapaciteit is daarbij niet gedaald.

Regenwater loopt van het land af naar de sloten. Zodra het niveau stijgt boven de streefpeilen, slaan de gemalen automatisch aan. Als de peilen dalen, neemt de maalcapaciteit langzaam af. De gemalen kunnen niet één op één direct alle regen wegmalen. Zodra een gemaal aanslaat, begint deze te "trekken" aan het slootwater. Het duurt een tijd voordat al het water in het gebied naar de gemalen stroomt. Nadat het is gestopt met regenen malen de gemalen nog uren, soms dagen, door. Net zo lang totdat de peilen weer op orde zijn.

Het land is verzadigd. Zolang er nog teveel water in de sloten staat, kan het water niet van het land naar de sloten vloeien. Dat betekent dat het land langer nat is. Het water verdampt in de winter minimaal, dus moet in de grond zakken en zijn weg naar de diepere lagen of de sloten zoeken.

Kunstwerken (duikers en stuwen) van het hoogheemraadschap zijn goed onderhouden. Bij enkele duikers van particulieren zijn kleine opstoppingen en kan het water niet afstromen naar de gemalen. Reden voor HHNK te wijzen op het belang van schone sloten en duikers.