De panelen op het fietspad langs de Westerweg.
De panelen op het fietspad langs de Westerweg. Foto: Jeroen van Hattum

Proef zonnepanelen op fietspad

Glad zijn ze niet; de zonnepanelen die de gemeente de afgelopen dagen op het fietspad langs de Westerweg (nabij de Immetjeshoeve) heeft laten leggen, hebben qua stroefheid meer iets weg van een bitumen dak.

Op een stukje van tien vierkante meter zijn zes panelen (gemaakt van composiet) op een nieuwe stukje beton op het fietspad gelijmd. Het gaat vooralsnog om een proef van een half jaar om te zien hoe de aanwezigheid van de zonnepanelen zich in de praktijk houdt. Dat moet leren of het haalbaar is om meer stukken fietspad met zonnepanelen te bedekken om energie op te wekken. De pilot is ontwikkeld, geproduceerd en uitgevoerd door Texel4Trading van Nicol Schermer uit Den Burg, Dat gebeurde in samenwerking met de RoosGroep uit Bladel. Het komend half jaar worden de stroomopbrengsten gemeten en de slijtvastheid en stroefheid van de panelen wordt in de gaten gehouden. Na afloop van het half jaar wordt aan de hand van de resultaten gekeken of de proef kan worden uitgebreid. De stroom gaat naar de Immetjeshoeve.

Bijzonder aan de proef is dat het composiet (grotendeels bestaand uit kwarts) op het beton is verlijmd. Dat betekent dat panelen individueel vervangen kunnen worden als dat nodig is. Volgens wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) biedt plaatsing van zonnepanelen op fietspaden voor de toekomst goede mogelijkheden als de proef slaagt. "Er liggen heel wat kilometers fietspad op Texel die potentieel een mooie bijdrage kunnen leveren aan onze energieambitie."