Invoering 60 km/uur kwestie lange termijn

De maximum snelheid op alle Texelse wegen in het buitengebied gaat, met uitzondering van de Pontweg, terug naar 60 km/uur. Op termijn, niet direct. Het duurt nog jaren alvorens de snelheidsverlaging gefaseerd wordt ingevoerd.


Daartoe heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. Het is een verstrekkende maatregel uit het Parkeer- en Wegen Categoriseringsplan, met als doel het wegennet veiliger te maken. De raad heeft er mee ingestemd om de wegen Duurzaam Veilig te maken. Om aan die normen te voldoen gaat het wegennet op de schop. Zelfs de Pontweg voldoet niet aan de zogeheten CROW-norm om tachtig te mogen rijden, maar die is van de provincie. Alle andere wegen zijn te smal of hebben andere tekortkomingen. Aanpassing van de doorgaande wegen naar de dorpen aan de 80-norm, vergt volgens b en w een investering die de draagkracht van de gemeente te boven gaat. De norm voor 60 is wel haalbaar, maar ook daarvoor moeten wegen of trajecten daarvan worden aangepakt. Dat gaat gefaseerd gebeuren. Postweg en Nieuwlanderweg hebben prioriteit en ook de weg naar Oosterend staat bovenaan.

Zolang de wegen niet zijn gereconstrueerd of opgeknapt, blijft de maximum snelheid tachtig. Dit houdt verband met de mogelijke aansprakelijkheid van de gemeente bij ongelukken. Invoering van de snelheidsverlaging gebeurt gefaseerd en neemt volgens wethouder Huisman nog jaren in beslag. "Zodra een weg aan de beurt is, zal er een voorstel worden gedaan aan de raad met bijbehorend budgetverzoek. Dan wordt die weg aangepast aan de CROW-normen en wordt er 60 km ingevoerd."

Een amendement van D66 en de VVD om de snelheid op de verbindingswegen op 80 km/uur te houden, kreeg onvoldoende stemmen. Astrid van de Wetering (D66). “Veel wegen op Texel zijn onveilig, maar dat komt door slecht weg- en bermonderhoud.” Maar volgens wethouder Huisman is er op Texel geen enkele weg onveilig verklaard.

Voldoende stemmen wel voor het amendement van de PvdA om ook snelheid op de Nieuwlanderweg terug te brengen. De kosten deze weg geschikt te maken voor 80 km/uur lopen in de miljoenen en het voordeel van de hogere snelheid op dit traject is beperkt.

Rondweg Den Burg

Gesteggel was er over de snelheid op de rondwegen in Den Burg. Maar uiteindelijk was er geen meerderheid te vinden om die nu te verlagen, met uitzondering van het gedeelte bij de scholen. De inrichting van met name de Bernhardlaan is dat je er 50 mag rijden, waardoor er bij een maximum van 30 niet kan worden gehandhaafd. “U krijgt geen bekeuring”, wees burgemeester Uitdehaag op de juridische consequenties. Op langere termijn is zo’n snelheidsverlaging overigens wel aan de orde.