Gouden Brandnetel wollig taalgebruik


Politici kunnen lang aan het woord zijn. Maar wat zeggen ze nu eigenlijk? Het is niet altijd even duidelijk en concreet, soms zelfs helemaal niet.

Voor de plaatselijke politicus die zich weet te onderscheiden met het vaagste en wolligste taalgebruik is nu een prijs in het leven geroepen: De Gouden Brandnetel. Niemand minder dan Eilanddichter roop zal deze trofee uitreiken aan het begin van het nieuwe jaar van de gemeenteraad, bijvoorbeeld tijdens de eerste commissievergadering. Nog bijna een jaar te gaan dus. Een periode die zal worden benut om wollige, vage en nietszeggende uitspraken en verhullend of ontwijkend taalgebruik door onze politici op te tekenen. Dat gebeurt onder meer door journalisten van de Texelse Courant die verslag doen van raads- en andere politieke bijeenkomsten. Maar ook anderen staat het vrij om politieke vaagheden op te tekenen en op te sturen naar de redactie. Uiteindelijk zullen de lezers worden betrokken wij de keuze wie de Gouden Brandnetel het meest verdient.

Roop, die het idee voor de Gouden Brandnetel opdeed bij zijn collega-Eilanddichter in Gouda: “Politici zullen op hun woorden moeten letten om aan het einde van het jaar niet als meest nietszeggende politicus te worden geëerd.”